Pascha z domowego sera/Traditional Easter cheesecake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

pascha small

Dzisiejsza pascha towarzyszy nam od dzieciństwa. Gdy byłyśmy małe    ( to wbrew pozorom nie było wcale tak dawno temu) i nasi rodzice mieli władzę nad naszym łakomstwem momenty, w których pojawiały się takie pyszności jak ta pascha na długo zapadały nam w pamięć. 

Jeśli nie lubicie bakalii możecie z nich zrezygnować. Paschę da się wtedy na pewno łatwiej pokroić. Reprezentacyjnie wygląda, tylko gdy jest w całości. Idealne pokrojenie delikatnej kremowej paschy z mnóstwem bakalii graniczy z cudem ;) Jeśli zależy Wam na idealnym efekcie możecie podzielić masę w indywidualne pojemniczki (np. filiżanki lub kokilki). 

Składniki

2 litry mleka

5 jajek

1/2 l kwaśnej śmietany

1 szklanka cukru pudru ( można więcej, jeśli lubicie słodsze)

1 kostka masła

1 opakowanie cukru waniliowego

80 g żurawiny

80 g rodzynek

10 g skórki pomarańczowej lub cytrynowej

50 g gorzkiej lub deserowej czekolady

 

Wykonanie

1. Mleko zagotować. Jajka i śmietanę dokładnie wymieszać mikserem. Mieszankę dodać do gotującego się mleka i podgrzewać, aż wytworzy się serek.  Mleko wraz z serkiem wylać na sitko o bardzo drobnych oczkach i odsączyć.

2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo odsączony serek i ciągle ucierać.

3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać bakalie, a do drugiej rozpuszczoną czekoladę.

4. Przygotowaną formę wyłożyć folia spożywczą i umieścić kolejno jasną i ciemna masę. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyłożyć paschę na ozdobny talerz, zdjąć delikatnie folię i ozdobić wedle uznania.

** Radzimy, żeby próbować masy w trakcie przygotowywania. Jeśli lubimy słodsze desery dodajmy nieco więcej cukru pudru. 

Print Friendly
,,,,
10 comments on “Pascha z domowego sera/Traditional Easter cheesecake
  1. Witam:) nigdy nie jadlam paschy, ale postanowilam wyprobowac przepis:) czy konsystencja powinna byc aksamitna czy lekko ziarnista? Pozdrawiam:)

    • pascha nie jest duża, nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć jaką ilość serka uzyskujemy. My robimy w malutkiej tortownicy o wymiarach 16 cm lub miseczce o wymiarach 17X10. Pozdrawiamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×