Ciasto z bezą i jagodami/ Meringue&blueberries cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

ciasto z bezą i jagodami small

 

Pyszne ciasto….pachnące, słodziutkie z kwaskowatymi jagodami. Przepis od naszej niezawodnej Marceli, która chętnie dzieli się z nami swoimi sprawdzonymi przepisami. Dziękujemy :D

Składniki

5 jajek

80 g drożdży

500 g mąki

5-6 łyżek śmietany 12%

200 g cukru kryształu plus 4 łyżki cukru

250 g margaryny (my dałyśmy masło roślinne)

ok. 1 l jagód (my dałyśmy mniej bo 2 szklanki mrożonych jagód)

 

Wykonanie

1.Margarynę rozpuścić i ostudzić.

2.Drożdże, łyżkę cukru i śmietanę (o temperaturze pokojowej) wymieszać i odstawić na kilka minut.

3.Żółtka utrzeć dokładnie z 3 łyżkami cukru.

4. Do przesianej mąki dodać przygotowane jaja, drożdże i margarynę. Połączyć składniki  i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

5.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i ciągle miksować. Do piany wsypać jagody i ostrożnie wymieszać.

6. Standardową prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć ciasto a na wierzch pianę z jagodami.

7. Piec ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić i podawać.

Print Friendly
,,
15 comments on “Ciasto z bezą i jagodami/ Meringue&blueberries cake
  1. Niestety według mnie ciasto beznadziejne, wyszło ciężkie i mało słodkie, jedyny fajny akcent to rozpływajace się jagody i krucha beza ale ciasto samo w sobie słabe.

  2. Dziękuję za szybką odpowiedź.
    Często na forach internetowych są komentarze oburzonych dodawaniem 100g drożdży (Polska tradycja) na 1kg mąki,a tutaj jest 80 g na połowę tej ilości mąki.
    Mam jeszcze w zamrażarce jagody i muszę je wykorzystać, bo do nowego sezonu „tylko” trzy miesiące.
    Zrobię z 42 g drożdży,bo w takich kostkach kupuję i napiszę jak wyszło.

    • To my dziękujemy za rzeczowy komentarz. Z chęcią dowiemy się jak wyszło Pani ciasto z mniejszej ilości drożdży. Pozdrawiamy serdecznie

    • witamy, przepis dostałyśmy od naszej koleżanki i zrobiłyśmy go ściśle według niego. Nie wiemy, czy potrzeba aż takiej ilości drożdży- tak było w przepisie i tego się trzymałyśmy;) Ciasto po wymieszaniu składników odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Po włożeniu do formy wstawiamy prosto do pieca. Myślimy, że można spróbować aby ciasto po włożeniu do formy również wyrastało, ale trzeba by było zrobić to zanim położymy na nie pianę z białek, żeby nie opadła. Pozdrawiamy serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×