Ciasto drożdżowe beztłuszczowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

drożdżowe bez tłuszczu small

 

Czy wiecie, że ciasto drożdżowe należy do najmniej kalorycznych wypieków. Ta wersja jest w dodatku bez tłuszczu- więc jedzmy na zdrowie :d

Przepis pochodzi od znajomego pana Wojtka. 

 

Składnki

1 kg mąki

3 żółtka

3 całe jajka

1 białko

1/2 szklanki cukru (można zwiększyć do 2/3 jeśli lubicie słodsze)

szczypta soli

50 g drożdży („żywych”)

1 szklanka lekko ciepłego mleka plus 1 łyżeczka

bakalie (opcjonalnie)

1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie

1. Drożdże, szklankę mleka, jedną łyżkę mąki i dwie łyżki cukru wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

2. Jajka, żółtka, pozostały cukier, sól i łyżeczkę mleka wymieszać i dodać wraz z rozczynem drożdżowym do mąki. Wymieszać sprawnie- ma powstać dosyć luźne ciasto. Dodać bakalie, jeśli używamy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Dwie standardowe formy keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować wierzch ciasta rozmąconym białkiem i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. (sprawdzamy drewnianym patyczkiem wbitym w ciasto, czy się upiekło).

Print Friendly
,,,
4 comments on “Ciasto drożdżowe beztłuszczowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×