Tort pomarańczowy z bakaliami/ Orange cake with dried tropical fruit

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Tort pomarańczowy z bakaliami small

To kolejny przepis, który jest z nami od bardzo dawna. Dostałam go kilka lat temu, gdy przebywałam w Niemczech. Ponieważ tort ten smakowo odpowiada członkom naszej rodziny zagościł on w naszym stałym repertuarze. *

*Dla ścisłości- biszkopt robimy z naszego niezawodnego przepisu ;)

Składniki na biszkot

5 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

700 ml śmietany

300 g białej czekolady plus 100 ml śmietanki 30%

4 łyżeczki żelatyny

100 g płatków migdałowych

2 pełne łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

200 ml soku z pomarańczy (z około 2 sztuk)

200 g dżemu z pomarańczy lub brzoskwiń (my czasem używamy również lemon curd z Mark&Spencer)

 

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując do powstania błyszczącej, sztywnej masy.

2. Żółtka utrzeć na puszystą masę z proszkiem do pieczenia i octem.

3. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać i przesiać.

4. Do piany z białek dodać olej i masę żółtkową i wymieszać mikserem na niskich obrotach.

5. Do jajek dodawać stopniowo obydwie mąki i mieszać delikatnie łyżką, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza ( uważamy, żeby nie mieszać energicznie bo biszkopt opadnie).

6. Masę przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia standardowej formy. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut ( do tzw.suchego patyczka). Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm (zapobiega to opadaniu biszkoptu). Odstawić do piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić do zupełnego wystudzenia. Przekroić w poprzek tak, aby powstały 3 blaty.

7. Czekoladę i 100 ml śmietanki umieścić w szklanej lub metalowej misce i postawić nad rondlem z gorącą wodą. Mieszać do rozpuszczenia składników, ostudzić całkowicie.

8. Żelatynę zalać niewielka ilością wody, tak aby została przykryta i zostawić do napęcznienia. Następnie wstawić na 10 sekund do mikrofali lub rondla z gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Lekko ostudzić.

9. Śmietankę ubić na sztywno. Wymieszać z czekoladą i żelatyną. Następnie wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia. *

10. Na paterze ułożyć pierwszy blat i nasączyć 1/3 soku pomarańczowego. Później posmarować połową dżemu i posypać 1/2 skórki pomarańczowej i płatków migdałowych. Kolejno wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i przykryć kolejnym blatem. Drugi blat również nasączyć, posmarować dżemem, obłożyć skórka pomarańczową, płatkami i masą śmietanową. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i posmarować cały tort pozostałą masą. Ozdobić wedle uznania ( u nas 2 pokrojone w plastry pomarańcze). Wstawić do lodówki do stężenia.

 

*Rozpuszczoną żelatynę połączyć z łyżką ubitej śmietany. Następnie dodać kolejną łyżkę masy, wymieszać i znów dodać łyżkę masy i ponownie wymieszać. ( Jeśli masa z żelatyną zacznie tężeć w tym momencie, podgrzejmy ją przez 5-6 sek w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, wymieszajmy i można dodać do reszty masy). Tak zahartowaną żelatynę wlać cienką strużką do pozostałej śmietany .

Print Friendly
,,,
9 comments on “Tort pomarańczowy z bakaliami/ Orange cake with dried tropical fruit

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×