Podwójna pizza- ze szpinakiem i z pesto

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pizza ! Pizza ! Pizza!

Tym razem zrobiłyśmy jedno ciasto i dwie różne pizze- dla każdego coś dobrego ;)

Składniki na ciasto

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki maki pełnoziarnistej

2 łyżki otrąb owsianych

1 opakowanie suchych drożdży

1 łyżka cukru

1 1/4 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju lub oliwy

1 łyżeczka soli

Składniki na sos

150 g jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

4 łyżki startego parmezanu

sól, pieprz do smaku

 

Składniki na nadzienie pizzy szpinakowej

450 g mrożonego szpinaku

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka masła

1/2 łyżeczki soli

pieprz

120 g sera gouda

120 g sera mozzarella

8 suszonych pomidorow z zalewy olejowej

50 g bekonu

 

Składniki na pizze z pesto

4 plastry szynki szwarcwaldzkiej

4 łyżeczki zielonego pesto

80 g startego żółtego sera ( mieszamy goudę i mozzarelle pół na pół)

 

Wykonanie

1. Drożdże, cukier i 1/4 szklanki ciepłej wody rozrobić i odstawić, aż zaczną rosnąć (pojawi się pianka na powierzchni).

2. Mąki, otręby, oliwę i sól umieścić w misce. Dodać rozczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczka i umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

3. W rondlu rozpuścić łyżeczkę masła, dodać pokrojony czosnek i podsmażyć przez kilka sekund. Następnie dodać szpinak i dusić do zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

4. Jogurt wymieszać z czosnkiem , parmezanem, solą i pieprzem.

5. Wyrośnięte ciasto umieścić na posypanym mąką blacie.

6. Pizza ze szpinakiem: Dwie trzecie ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach dużej blachy do piekarnika. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej ciasto. Posmarować 2/3 sosu jogurtowego i posypać odrobiną startego sera. Posypać pokrojonym w paseczki bekonem, pokrojone w kostke suszone pomidory i rozłożyć porcjami szpinak. Posypać pozostałym serem i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na około 15 minut.

pizza ze szpinakiem small

7.Pizza z pesto: Pozostałe ciasto rozwałkować na kształt koło o średnicy około 24 cm. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym sosem jogurtowym i posypać odrobiną sera. Na pizzy ułożyć porwane na kawałki plastry szynki i rozłożyć porcjami pesto. Posypać pozostałym serem i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na około 10-12 minut.

pizza z pesto small

Print Friendly
2 comments on “Podwójna pizza- ze szpinakiem i z pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×