Pieczone oponki waniliowe/ Baked vanilla doughnuts

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Niedawno publikowałyśmy na facebooku zdjęcie foremki, którą zakupiłyśmy w przypływie słabości. Nie była droga i nasunęła nam myśl na wykonanie pysznych pieczonych oponek z nieprzyzwoicie słodkim lukrem ;) Dziś znalazłyśmy czas, aby je nareszcie zrobić. Przepis znalazłyśmy tu. Wykorzystałyśmy go z małymi modyfikacjami. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie.

Werdykt- słodkie i pyszne- na takie miałyśmy właśnie ochotę. Jeśli nie macie takiej formy  na ciasto, można je upiec również w foremkach na muffinki (napełniając formę do połowy). Nie są dietetyczne- niestety….ale w końcu trwa karnawał !

oponki pieczone small

Ilość- wystarczająca dla rodziny 2+2 i kilku niespodziewanych gości (ok 32 sztuk)

Składniki

2 2/3 szklanki mąki pszennej *

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

1/4 szklanki rozpuszczonego masła

1/4 szklanki oleju (np. rzepakowy)

3/4 szklanki cukru kryształu

1 laska wanilii

2 duże jajka

1 szklanka mleka

Polewa
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( jeśli nie macie dodajcie kilka kropel aromatu)
szczypta soli
3-4 łyżki mleka
kolorowe posypki
Wykonanie

1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

2. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszać ze sobą starannie.

3. Do miski wlać roztopione masło, olej, cukier i ziarenka z laski wanilii i ubić mikserem około 1 minutę.

4. Do masy maślano- cukrowej dodawać po jednym jajku, ciągle miksując, aż powstanie gładka masa.

5. Do masy dodać 1/3 mąki i wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać połowę mleka i wymieszać. Znów dodać 1/3 mąki, wymieszać i dolać resztę mleka. Wsypać pozostałą mąkę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.

6. Napełnić masą foremki do 1/2 wysokości. My zrobiłyśmy to używając rękawa cukierniczego, ponieważ tak było najszybciej. Piec przez 7-8 minut, do tzw. suchego patyczka. Nie pieczmy dłużej, bo oponki wyjdą twardawe ( tak- wiemy z doświadczenia- jedną porcję tak „załatwiłyśmy” ;). Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i wyjąć z formy. Powtórzyć z pozostałym ciastem.

7. W misce wymieszać cukier puder,masło i ekstrakt waniliowy. Następnie dodać 2 łyżki mleka ciągle mieszając. Dodawać pozostałe mleko po łyżce, aż uzyskamy polewę o konsystencji jogurtu. Wystudzone oponki zanurzać do połowy  w polewie  i odkładać do zastygnięcia. Można ozdobić kolorowymi posypkami. 

pieczone oponki 2 small

*szklanka o objętości 250 ml

Print Friendly
,,
9 comments on “Pieczone oponki waniliowe/ Baked vanilla doughnuts
    • Droga pani Dominiko, w opisie jest słowo podświetlone, proszę kliknąć na nie i wyświetli się strona z rzeczoną foremką :D Pozdrawiamy serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×