Pasztet z selera

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

pasztet z selera small

Przepisem na ten pasztet podzieliła się ze mną Jola. Muszę powiedzieć, że pasztet urzekł mnie od pierwszego kęsa :)

koniecznie spróbujcie naszych innych pasztetów

 

 

Składniki

1 kg selera

2 duże cebule

3 łyżki klarowanego masła

1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej lub kukurydzianej* (jeśli chcemy bezglutenowo)

4 jajka

3 łyżki koncentratu pomidorowego

po 3 łyżki zmielonych ziarenek słonecznika i pestek dyni

2 łyżki otrąb owsianych ( omijamy w przypadku bezglutenowej wersji)

4 łyżki siemienia lnianego zmielonego

1 łyżeczka imbiru w proszku

2 łyżeczki czosnku sproszkowanego ( my dałyśmy niedźwiedzi)

szczypta gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki chilli

1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

po 1/2 łyżeczki suszonego estragonu i majeranku

20 ml sosu sojowego

sól do smaku

 

Wykonanie

1. Seler i cebulę obrać, zetrzeć na grubej tartce. Przełożyć do rondla, dodać szklankę wody i udusić ( ok 30 minut). Do miękkich warzyw dodać masło i odstawić do wystudzenia.

2. Zimne warzywa połączyć z jajkami, mąką, sosem sojowym, koncentratem, siemieniem i przyprawami. Doprawić solą do smaku. Przełożyć do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy keksowej i piec przez 45 minut w 180 stopniach. Wystudzić i wyjąć z formy.

 

*my użyłyśmy mąki kukurydzianej w naszej wersji

 

Print Friendly
,,,,,
6 comments on “Pasztet z selera
    • Karmelitko, my zjadałyśmy go na zimno i na ciepło w towarzystwie oleju chilli mniam :D sos chrzanowy- o tym nie pomyślałyśmy :D
      Pozdrawiamy ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×