Puchate faworki babci Zosi

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

To faworki z naszego dzieciństwa…. pachnące, rozpływające się w ustach „puchatki”. U babci jadłyśmy je z domową galaretką malinową…hmmmm…. Babcia była bardzo zajętą i praktyczną osobą, więc jej wersja faworków nie jest czasochłonna ani skomplikowana. Pewnie dlatego faworki te pojawiały się na stole bardzo często, nie tylko z okazji ostatków… w sumie to musimy powiedzieć, że faworki te były zawsze ;)

 FAWORKI dobre small

Składniki na około 40 sztuk

3  czubate szklanki mąki pszennej plus 1/2 szklanki

3 żółtka

1 całe jajko

1 szklanka śmietany 18%

2 łyżki spirytusu

szczypta soli

1 czubata łyżka proszku do pieczenia

ok. 1/2 szklanki cukru pudru do posypania

1 l oleju

 

Wykonanie

1. Mąkę, żółtka, jajka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia i spirytus umieścić w misce i sprawnie zagnieść ciasto.

2. Ciasto przełożyć na posypaną mąka stolnicę. Podzielić na 2 części.

3. Blat i jedną część ciasta posypać mąką i rozwałkować na grubość około 5-6 mm. Pociąć na prostokąty. Na każdym z prostokątów zrobić podłużne nacięcie na środku i przeciągnąć przez to nacięcie jeden z krótszych boków prostokąta.

4. Rozgrzać olej w rondlu (należy uważać, żeby nie przypalić- olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli odrobina ciasta umieszczona w rondlu unosi się do góry i zaczyna smażyć). Smażyć partiami faworki ( nie należy tłoczyć ciastek w trakcie smażenia, żeby nie obniżyć zbytnio temperatury oleju). Gdy faworki ładnie zrumienią się z obydwu stron wyciągnąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem i podawać.

FAWORKI 2 small

Print Friendly
,
14 comments on “Puchate faworki babci Zosi
    • I po co moderować wpisy które są szczere? Nie warto nic pisać, jeśli tylko śliczne, ugładzone i milutkie są widoczne, To blog typu TWA (Towarzystwo Wzajemnej Adoracji). Z tym blogiem już skończyłam,nigdy więcej nie wejdę, choćby przecudowne przepisy tu były.

      • Niestety ale 24h na dobę nikt nie czatuje przy komputerze zeby natychmiast zatwierdzać komentarze :) Pozdrawiamy i życzymy cierpliwości w nowym roku :)

      • Owszem, nie czatuje 24 h. Ale myślę, że przywróciłaś usunięty komentarz. Bo jak inaczej wytłumaczyć, że widoczny był wpis napisany później a wcześniejszego widać nie było? Fajny i ciekawy masz blog z masą interesujących przepisów, więc nie rób takich numerów, bo zniechęcisz odwiedzających.

  1. …mmmm…pomimo, że są kaloryczne (faworki w 100 gramach mają przeszło 475 kilokalorii, około 9 gramów białka, niespełna 50 gramów węglowodanów i 30 gramów tłuszczu, przy czym 1 faworek to 87 kcal, i 5,5 grama tłuszczu) to kto by się tam przejmował… tłusty czwartek tuż tuż… narobiłaś mi smaku :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×