Ciasto czekoladowo- kokosowo-pomarańczowe/ Coconut & orange brownie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Te ciasteczka to nasza propozycja na Walentynki, dlatego porcje są niewielkie- just for two ;) Proste do wykonania, więc są idealne dla zabieganych osób, które chcą jednak zaskoczyć swoją Walentynkę czymś zrobionym własnoręcznie. 

brownie blog small

Składniki

80 g gorzkiej czekolady

40 g masła

2 jajka

30 g wiórek kokosowych

40 g cukru

skórka z jednej pomarańczy, starta na tarce o drobnych oczkach

1 łyżka mąki pszennej

 

Dekoracja

100 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka cukru waniliowego

granat

Wykonanie

1. Dwie foremki o wymiarach 14 x 8 cm lub okrągłą foremkę o średnicy około 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tak, aby papier wystawał ponad foremkę. Jeśli używamy foremek prostokątnych, wytnijmy prostokąt, przetnijmy nieco każdy z rogów po przekątnej- łatwiej będzie ułożyć papier, tak aby przylegał do ścianek foremki). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

2. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić.

3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.

4. Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi i dodać wraz ze skórką pomarańczową do masy czekoladowo- jajecznej. Ciasto przełożyć do foremek lub malutkiej tortownicy i piec przez 15-20 minut, aż środek nie będzie płynny i utworzy się skorupka na cieście. ( Ciasto będzie wilgotne, więc nie ma sensu sprawdzanie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone- lepiej dotknąć palcem, jeśli czujemy lekki opór ciasto jest gotowe. ) Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

5. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć dekoracyjne wzory na ciasteczkach. Ozdobić ziarenkami granatu.

Print Friendly
,
7 comments on “Ciasto czekoladowo- kokosowo-pomarańczowe/ Coconut & orange brownie
    • droga Dafne… to porcja na 2 małe brownie (rozmiar podany w przepisie) lub 1 malutkie okrągłe. Proszku nie dajemy do tej wersji brownie. Jest to kolejna wersja ciasta Nigelli Lawson. Ciasto musi dobrze wystygnąć zanim wyjmiemy go z formy. Wersja Nigelli wcale nie zawiera mąki ;)
      Pozdrawiamy i dziękujemy za komplementy ;D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×