Jabłecznik bez cukru/ Apple cake without sugar

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ten przepis dostałyśmy od naszej koleżanki Karoliny, która wykluczyła ze swojej diety tradycyjne ciasta i cukier. Zapewne dzięki temu może poszczycić się szczupłą sylwetką ;) My niestety nie mamy tyle silnej woli, aby całkowicie wykluczyć słodkości. Staramy się je maksymalnie ograniczyć i jedząc niewielki kawałeczek ciasta delektujemy się nim w nieskończoność ;) 

Dzisiejszy jabłecznik bardzo nas zaskoczył. Po pierwsze tym, że wyszedł…a po drugie swoim smakiem. Mężowie nie mogli uwierzyć, że to ciasto jest bez cukru i z mąką pełnoziarnistą ;)

Najlepiej smakuje pierwszego dnia. 

 Jabłecznik bez cukru small

 

Składniki

3 jajka

2 łyżki miodu (plus 1 łyżka na wierzch)

125 g jogurtu naturalnego

200 g mąki pszennej razowej ( my dałyśmy mieszankę żytniej, pszennej i orkiszowej)

1/2 opakowania proszku do pieczenia (ok 8 g)

3 jabłka

1 banan

100 g migdałów ( my dałyśmy 50 g migdałów i 50 g orzechów włoskich)

szczypta cynamonu

Wykonanie

1. Jajka wymieszać z miodem za pomocą miksera. Następnie połączyć z jogurtem. 

2. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno- jogurtowej.

3. Jedno jabłko i banana obrać i pokroić w drobną kostkę. Połączyć wraz ze szczyptą cynamonu z ciastem.

4. Ciasto wylać do silikonowej foremki wielkości ok 24 cm lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o takiej samej wielkości.

5. Pozostałe dwa jabłka pokroić w plasterki i ułożyć dachówkowo na cieście. Posypać migdałami i orzechami i skropić łyżką miodu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez 50-55 minut. Jabłecznik wystudzić w formie, w której się piekł. ***

 

***Upiekłam to ciasto drugi raz na prośbę męża i muszę powiedzieć, że wychodzi znacznie lepsze gdy oddziela się białka i ubija się na sztywną pianę a resztę składników dodaje się stopniowo naprzemiennie i miesza delikatnie. Zamiast miodu dodałam również 2 łyżki stewii w proszku. Pychota – bez tłuszczu i cukru ;) Jak widać to możliwe chociaż brzmi nieprawdopodobnie, hahaha ;) (Justyna)

Print Friendly
,,,
14 comments on “Jabłecznik bez cukru/ Apple cake without sugar
  1. Wlasnie upieklam i sie zajadam :) Jest super ! Dalam 4 jablka ( 2 do srodka, 2 na wierzch ). Poslodzilam ksylitolem, dodalam troszke cukru przyprawionego kardamonem i sporo pryprawy korzennej, a jesli chodzi o make to uzylam pelnoziarnistej. Pyszne ciasto !!!! Zdrowe i smaczniutkie :)

  2. Witam, przepis przeciekawy:) ale czy na pewno trzeba aż 2 łyżki stewii zamiast 2 łyżek miodu? Przymierzam się do robienia czegoś ze stewia ale myślałam, że jest bardziej wydajna. Masz może jakiś przelicznik? Ile stewii zamiast łyżki / szklanki cukru.

    • Pani Agnieszko szczerze mówiąc stewię w proszku zastosowałam po raz pierwszy. Wcześniej znałam tylko stewię w tabletkach i taką dodawałam do potraw. Wersję z 2 łyżkami miodu dostałam od znajomej i dla mnie była nieco za mało słodka. W tej chwili mam stewię kupioną w Niemczech i na opakowaniu przelicznik jest następujący 1 łyżeczka cukru (5g)= 1 łyżeczka stewii (0,5 g). Z tego co przeczytałam na innych stronach produkty różnych firm różnią się od siebie. Myślę, że najlepiej będzie dodać łyżeczkę stewii i spróbować ciasto ( jak tak robiłam. Jeśli będzie według Pani wystarczająco słodkie proszę więcej nie dodawać. Pozdrawiam i mam nadzieję, że trochę pomogłam.

      na tej stronie znalazłam przeliczniki
      http://nakuchennymprogu.pl/o-stewii/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×