Sernik kajmakowy/ Toffee cheesecake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

sernik small

 

 

Miałam ostatnio przyjemność próbować pysznego, wilgotnego sernika u moich znajomych. Sernik z rodzaju tradycyjnych, z dużą ilością jajek, z masłem, bez spodu (co lubię najbardziej). Postanowiłam zainspirować się przepisem na ten sernik i stworzyć sernik o smaku kajmakowym. 

Wiecie zapewne jak to jest z obiektywną oceną tego, co się samemu wykona…różnie to bywa. Więc (z odrobiną żalu- bo mi bardzo smakowało ;) rozdałam sernik z prośbą o info zwrotne. Wynik- sernik przyjęty pozytywnie :D

 

Sernik jest raczej słodki, przełamany lekko palonym aromatem karmelu i orzechów włoskich.

Składniki

1 kg sera (u nas tym razem z wiaderka- Włoszczowa)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

8 jajek

1/2 szklanki cukru

3/4 kostki masła

1 opakowanie cukru waniliowego

400 g kajmaku z puszki

Składniki na karmel

100 g orzechów włoskich, posiekanych

120 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka masła

1/3 szklanki cukru

 

Wykonanie

1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując.

2. Do masy maślanej dodawać na przemian po łyżce sera i kajmaku, mieszając aż do wyczerpania składników. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

3.Białka ubić na sztywno.

4. Masę serową wymieszać ostrożnie z pianą z białek. Przełożyć masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (wymiary 24x24cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 50 minut. Jeśli w trakcie zauważymy, że sernik „łapie” zbyt dużo koloru przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej. Sernik jest gotowy, jeśli lekko poruszany jest stabilny a nie „galaretkowaty” ;)

5. Sernik po upieczeniu należy zostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do chłodnego miejsca na kilka godzin (np.lodówka, spiżarnia).

6. Cukier wsypać do rondla i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia ( nie mieszać ! i uważać, aby cukier zbytnio się nie przyrumienił). Gdy cukier rozpuści się dodać lekko podgrzaną śmietankę ( uwaga będzie wrzało- radzimy stanąć nieco dalej ;) i energicznie wymieszać, aż do połączenia składników. Następnie dodać łyżeczkę masła i posiekane orzechy włoskie i wymieszać. Karmel ostudzić- nie próbujemy, bo karmel jest bardzo gorący. Chłodnym karmelem polewamy sernik i można poczekać, aż nieco zastygnie lub serwować od razu z nieprzyzwoicie lejącą się słodziutką polewą ;)

Print Friendly
,,,
14 comments on “Sernik kajmakowy/ Toffee cheesecake
  1. Ludzie co się z wami dzieje…. nie po to istnieją komentarze, żeby siebie reklamować… Nie możecie po prostu wejść i pogratulować świetnego przepisu, tylko na odpierdziel dwa słowa i polecenie swojego bloga? masakra…. Już pomijając fakt, że zawsze to robi kilka osób tych samych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×