Kasza gryczana z pieczarkami- zdrowa i pyszna/ Backwheat with mushrooms

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

kasza gryczana small

Kasza gryczana od zawsze gości w naszym menu. Podobno, gdy byłam mała gardziłam pospolitą kaszą manną i żądałam kaszy gryczanej (Justyna) ;)  Nie od dziś wiadomo, że kasze są nie tylko pyszne ale przede wszystkim zdrowe. 

Dziś proponujemy kaszę w lekkim, szybkim i bardzo smacznym wydaniu. 

 

Składniki (porcja dla 2-3 osób)

1 torebka kaszy gryczanej

200 g pieczarek

1 mała cebula

1/2 łyżeczki klarowanego masła

sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie

1. Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić.

2. W czasie, gdy gotujemy kaszę należy pokroić pieczarki i cebulę w drobną kostkę.

3. Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę. Zeszklić i wrzucić na patelnię pieczarki. Można podlać odrobiną wody. Dusić przez kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i połączyć z ugotowaną kaszą. Podawać natychmiast jako dodatek do obiadu. Ja lubię tą kaszę jeść również jako samodzielne danie.

Print Friendly
,,
3 comments on “Kasza gryczana z pieczarkami- zdrowa i pyszna/ Backwheat with mushrooms
  1. super, uwielbiam kasze i pieczarki
    ale odradzam gotowanie worka z kasza, lepiej rozciac i przesypac, po co tablice mendelejewa gotowac

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×