Zdrowe omlety bananowo- owsiane/ Healthy banana oat omlets

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pewnie już zauważyliście, że od jakiegoś czasu dodajemy zdrowe, a zdarza się nawet, że dietetyczne propozycje ;) ( jeśli przymkniecie oko na ciasta oczywiście). Połowa zimy już za pasem, więc trzeba myśleć o tym, że niedługo przyjdzie nam zrzucić płaszcze i swetry. Wypadałoby pokazać światu wiotką jak trzcina sylwetkę. Zamieniamy więc proporcje z 80% słodkości i 20% warzyw na 80 % warzyw i 20% wspomnień o ciasteczkach ;) 

Dzisiejszy przepis otrzymałyśmy od naszej drogiej śpiewającej koleżanki Ani. Dzielimy się nim z chęcią, gdyż zaspokaja apetyt na słodycze, zawiera błonnik i zamiast cukru stosujemy miód. 

omlety bananowo- owsiane small

 

Składniki

2 średniej wielkości jajka

1 łyżeczka miodu (można mniej)

1 łyżka otrąb owsianych

3 łyżki płatków owsianych

1 banan

2 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych

2 łyżki jagód lub borówek ( to składnik od nas )

kilka kropel oleju rzepakowego lub kokosowego

 

Wykonanie

1. Jajka lekko ubić z łyżeczką miodu.

2. Banany pokroić w plasterki.

3. Do jajek dodać płatki i otręby owsiane, banany, orzechy, wiórki i jagody. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aby płatki nieco napęczniały.

4. Na płatek ręcznika papierowego nalać odrobinę oleju i posmarować patelnię. Postawić patelnię na ogniu. Na rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta. Można robić małe omleciki (my dawałyśmy 2 łyżki masy na jeden mały omlet) lub jeden duży (tak robi nasza koleżanka). Smażyć kilka minut na niewielkim ogniu i odwracać na druga stronę i dosmażyć przez 1-2 minuty. Dobre zarówno na gorąco jak i na zimno. My swoje zabieramy do pracy lub na uczelnię w ramach drugiego śniadania.

Print Friendly
,
11 comments on “Zdrowe omlety bananowo- owsiane/ Healthy banana oat omlets
  1. Właśnie zrobiłam i mimo, że pora bardzo późna zjadłam, są przepysznie doskonałe. Robi się je bardzo szybko i tak samo szybko je się zjada, boskie!

    • Pani Olu ciężko powiedzieć. My robiłyśmy to na malutkiej patelence i wyszło około 6. Nasza Ania robi z tego 1 duży omlet. A można robić też placuszki z około 2 łyżek każdy i smażyć na zwykłej patelni.

Odpowiedz na „~foodmaniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×