Lekki i soczysty filet z kurczaka w jabłkach/ Light and juicy chicken fillet in apples

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Rozpoczęłyśmy polowanie wśród naszych przyjaciół i znajomych na ich sprawdzone i ulubione przepisy. Musimy przyznać, że zostałyśmy zaskoczone pomysłowością i smakowitością tego, co udało nam się do tej pory zebrać. Dzisiejszy przepis pochodzi od naszej kuzynki, która jest aktualnie karmiącą mamą i jej dieta jest dopasowana pod jej maleństwo. 

W przepisie, który od niej dostałyśmy jest dodatek cynamonu. U niektórych dzieci może on jednak wywołać reakcję alergiczną, więc jeśli się tego obawiamy, po prostu opuśćmy ten składnik. Danie będzie równie pyszne. 

Dużą zaletą tego dania jest to, że przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a gdy potrawa się piecze mamy czas dla siebie ;)

soczysty filet z kurczaka w jabłkach small

Składniki

1 podwójny filet z kurczaka (ok 450 g)

4 średnie jabłka

sól, pieprz

szczypta cynamonu

 

Wykonanie

1. Filet umyć dokładnie i każdy pokroić na ukos na 4-5 części.

2. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki.

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

4. Kawałki z kurczaka delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę z połowy jabłek. Następnie na jabłkach umieścić filety z kurczaka i przykryć pozostałymi jabłkami. Wierzch posypać szczyptą cynamonu i wstawić do piekarnika. Piec około 50-55 minut.

Print Friendly
,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×