Migdałowiec / Ciasto migdałowo- kajmakowe/ Almond toffee cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

ciasto migdałowe small napis

Muszę powiedzieć, że dla mnie to ciasto było bombowe! Słodziutkie z chrupiącymi płatkami migdałów. Najlepsze po dwóch dniach, jak dobrze zmiękło i wszystkie smaki się połączyły. Z racji, że wprowadziłyśmy w domu lżejsze menu ciasto zostało rozdystrybuowane wśród naszych znajomych, którzy nie pozwolili, żeby nawet okruszek się ostał ;)

Składniki na ciasto

3 szklanki mąki pszennej

300 g masła roślinnego

5 żółtek

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki cukru kryształu

Składniki na pianę

5 białek

3/4 szklanki cukru kryształu

Składniki na krem

180 g masła

70 g masła roślinnego

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

50 g płatków migdałów

3 łyżki rumu

Wykonanie

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło roślinne i żółtka. Sprawnie zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukru, ciągle ubijając.

3. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeden placek ciasta włożyć do formy i posmarować wierzch 1/4 piany z białek. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Powtórzyć z pozostałym ciastem. Powstałe 4 placki wystudzić.

4. Puszkę z mlekiem wstawić do naczynia wypełnionego wodą i gotować na delikatnym ogniu przez 3 godziny lub przelać mleko do metalowego naczynia i postawić je na garnku z gotującą się wodą. Trzymać w kąpieli wodnej, często mieszając do zgęstnienia. Opcjonalnie możemy kupić gotowy kajmak ( ale w smaku jest on jednak nieco inny od tego gotowanego w domu. Jest jednak niewątpliwie mniej kłopotliwy). Powstały kajmak wystudzić.

5. Masło i masło roślinne utrzeć na puch. Następnie dodawać po łyżce wystudzonego kajmaku i rumu.

6. Płatki migdałowe uprażyć lekko na patelni. Uważamy, żeby się nie przypaliły! Ostudzić.

7. Każdy placek przełożyć 1/3 masy i migdałów. Wstawić do chłodnego miejsca na co najmniej dobę.

Jest to ciasto, w którym nie ma zbyt dużo masy, więc nie jest mega kremowe. Dlatego najlepiej jeśli powstrzymamy się co najmniej dzień przed zjedzeniem go, żeby  ciasto zmiękło. W smaku słodkie i lekko maślane. Jeśli nie lubicie takich mas, to odradzamy ;) My wolimy śmietanowe masy, ale to ciasto naprawdę nam smakowało. 

Przepis pochodzi z książki Torty i ciasta na każdą okazję. 

Print Friendly
,,
19 comments on “Migdałowiec / Ciasto migdałowo- kajmakowe/ Almond toffee cake
    • Przepraszamy za niedopatrzenie. Rum można dodać w trakcie łączenia masła z kajmakiem. Wlewamy go stopniowo. Pozdrawiamy serdecznie!

    • oczywiście, że można. My dałyśmy pół na pół, gdyż w przepisie było tylko masło roślinne, a my uwielbiamy prawdziwe i tak po troszku chciałyśmy sprawdzić jak wyjdzie. Następnym razem również zrobimy w całości z prawdziwego. Ciasto przed podaniem powinno postać kilkanaście minut w temperaturze pokojowej. Dziękujemy za odwiedziny i pozdrawiamy.

  1. Witam serdecznie, piszę ponieważ mam bardzo nietypowe pytanie, prowadzę również bloga i kiedy mam już dysk pełny wchodzę w media i kasuje zdjęcia, aby móc dodać nową notatkę, ale zdjęcia mi znikają.

    Jak pani kasuje zdjęcia z pełnego dysku???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×