Gruszka z rokpolem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

gruszki small napis

W niedzielę zamiast tradycyjnej surówki możemy pokusić się o wykonanie pieczonych gruszek. Są niekłopotliwe do wykonania, co jest niewątpliwą zaletą, gdy przygotowujemy obiad w dzień wolny ;)

Składaniki

4 gruszki, obrane i przepołowione

1 łyżeczka masła ( lub oliwy z oliwek)

szczypta tymianku

50 g sera rokpol

25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Wykonanie

1. Gruszki wydrążyć, posmarować masłem i ułożyć na blasze. Posypać tymiankiem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

2. Ser pokruszyć i ułożyć na gruszkach i wstawić do piekarnika na 10 minut. W tym samym czasie na innej blasze ułożyć orzechy i piec przez 5 minut.

3. Gdy ser się rozpuści wyjąć gruszki i posypać prażonymi orzechami. Podawać natychmiast.

inspiracja : http://www.foodnetwork.com/recipes/tyler-florence/roasted-pears-with-blue-cheese-and-walnuts-recipe.html

Print Friendly
,
2 comments on “Gruszka z rokpolem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×