Mus z warzyw korzeniowych

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

puree z warzyw small

Składniki:

3 duże marchewki

3 duże pietruszki

1 duży seler

*opcjonalnie/dodatkowo pasternak

2 łyżki oliwy

zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na duże kawałki. Zalewamy wodą, aby przykryć warzywa (ok 2l)

2. Gotujemy na średnim ogniu ok 30 min.

3. Warzywa podgotowane przekładamy na brytfannę, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami (prowansalskie, majeranek, sól, pieprz)

pieczone warzywa korzeniowe small

4. Warzywa pieczemy do całkowitej miękkości. (Temperatura ok 160st C, czas ok 25-30min)

5. Upieczone warzywa przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, można podlać wywarem z warzyw)

 

* Wywar z warzyw możemy wykorzystać na zupę np. brokułową z naszego przepisu

 

 

Print Friendly
3 comments on “Mus z warzyw korzeniowych
  1. ja do swojego ….mniej dietetycznego musu z warzyw dodaję jeszcze 1 cebulkę podsmażoną na łyżce oliwy i dużą łyżkę masła do zmiksowanych już warzyw…jest naprawdę aksamitny :) Aaa.. i pasternak daję obowiązkowo…pysznie orzechowy w smaku :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×