Chrupiący blok czekoladowy ze słonecznikiem i sezamem/ Crunchy chocolate bar with sunflower seed and sesame

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

blok small

Od jakiegoś czasu eksperymentujemy z masą, o której wspomniała nam nasza koleżanka. Dziś proponujemy blok z kakaowych herbatników przełożony wspomnianą masą z dodatkiem chrupiących ziarenek sezamu i słonecznika. Najlepiej smakuje, gdy po wyjęciu z lodówki i pokrojeniu zostawimy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej (zanim podamy gościom lub domownikom). Wtedy rozwija się pełen aromat :D

 

Składniki na blaszkę o wymiarach 25x12cm

250 g herbatników kakaowych (typu petit beurre)

50 g gorzkiej czekolady

140 g masła

200 g słodzonego skondensowanego mleka

150 g ziaren ( słonecznik i sezam w równej proporcji)

 

Wykoanie

1. Ziarna sezamu i słonecznika uprażyć lekko na suchej patelni. Uważać, aby nie przypalić.

2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.

3. Masło utrzeć na puch. Następnie dodawać stopniowo mleko skondensowane na przemian z czekoladą i miksować na średnich obrotach. Nie miksować zbyt długo, żeby masło się nie rozwarstwiło, tylko do połączenia składników.

4. Do masy dodać ostudzone prażone ziarna i wymieszać ręcznie.

5. Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć porcję herbatników i 1/6 masy. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Blok wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Print Friendly
4 comments on “Chrupiący blok czekoladowy ze słonecznikiem i sezamem/ Crunchy chocolate bar with sunflower seed and sesame

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×