Soczyste i aromatyczne żeberka barbecue/ Juicy barbecue ribs

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

żeberka BBQ small

Znalazłyśmy ten przepis w książce A homegrown table. Zdjęcie wydawało się tak zachęcające (plus ponaglenia męża), że postanowiłyśmy zaryzykować  i wiecie co? W ciągu trzech dni zrobiłyśmy je dwa razy…takie dobre!! Spójrzcie tylko na zdjęcie..jeśli to Was nie zachęci to naprawdę nie wiemy co ;)

 

Składniki

1.5- 2 kg żeberek wieprzowych

2 szklanki sosu pomidorowego (my użyłyśmy domowego ketchupu, można też użyć kupionego w sklepie ketchupu lub przecieru pomidorowego)

1 cebula, drobno posiekana

8 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki syropu klonowego

1/2 szklanki brązowego cukru

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka sosu Worcestershire

4 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

skórka i sok z 1 pomarańczy

1/3 szklanki whiskey

4 łyżeczki soli morskiej

szczypta świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka musztardy (my dałyśmy ostrą angielską- w oryginale była sproszkowana musztarda)

1 suszona wędzona papryczka, drobno posiekana (chipotle chilli- my ominęłyśmy)

 

Dodatkowo

około 3-4 litrów wody

1 łyżka soli

 

Wykonanie

1. Przygotować duży rondel (tak, aby pomieścił wszystkie żeberka), wlać wodę i dodać sól. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień na minimum. Włożyć żeberka do wody i gotować przez 2 godziny (aż będą miękkie) na leciutkim ogniu ( woda ma tylko „mrugać”). Po ugotowaniu wystudzić żeberka w naczyniu i wodzie, w której się gotowały.

2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

3. Wszystkie składniki sosu wymieszać w rondlu i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut (do zgęstnienia).

4. Odsączyć żeberka i każde z nich zanurzać w sosie, tak by było dokładnie okryte marynatą. Ułożyć żeberka, kością do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25-30 minut ( w oryginale -1 godzina-ale według nas to zbyt długo). Serwować z surówką z kapusty.

 

*Sosu wychodzi dosyć dużo. Być może nie zużyjecie całego- ale można go spokojnie przechowywać do następnego razu. 

Print Friendly
One comment on “Soczyste i aromatyczne żeberka barbecue/ Juicy barbecue ribs

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×