Sałatka z tortellini i mielonego mięsa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Sałatka z tortellini i mielonego mięsa small

Sałatkę nazwałyśmy roboczo „Meksyk spotyka Włochy”. Miałyśmy dwa przepisy na sałatki i nie mogąc się zdecydować na żadną z nich zrobiłyśmy fuzję. Sałatka okazała się hitem na przyjęciu sylwestrowym, dlatego dzielimy się z Wami tym przepisem. U nas na pewno wejdzie do rodzinnego menu ;)

 

Składniki

250 g makaronu tortellini

500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki

1/2 średniej wielkości cebuli

2 ząbki czosnku

1 mała papryka

2 łyżki przyprawy Chilli Con Carne ( u nas Kamis)

1 puszka kukurydzy (340 g)

1 puszka ananasa

1 puszka czerwonej fasoli (400 g)

 

Składniki na sos

9 czubatych łyżek majonezu

sok z 1/2 limonki

 

Dodatkowo

1 łyżka oleju

Wykonanie

1. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso i lekko podsmażyć. Do mięsa wrzucić przyprawę Chilli Con Carne oraz paprykę i całość usmażyć ( około 10 minut).

3. Tortellini ugotować według wskazówek na opakowaniu.

4. W dużej misce wymieszać odsączona kukurydzę, fasolę i pokrojony w kostkę ananas. Następnie dodać usmażone mięso oraz majonez wymieszany z sokiem z limonki. Dokładnie połączyć, ewentualnie posolić do smaku. Odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

 

Sałatka z tortellini i mielonego mięsa 2 small

Print Friendly
,
One comment on “Sałatka z tortellini i mielonego mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×