Grzanki z awokado i pomidorem/ Toast with avocado and tomato

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

grzanki small

Dzisiejsze grzanki to nasz domowy standard, jeśli mamy ochotę na coś lżejszego. Sprawdzają się znakomicie nie tylko jako delikatna przekąska do wina dla dwojga ale również jako propozycja dla gości. 

 

Składniki na 10 kanapek

5 kromek chleba tostowego

2 średniej wielkości pomidory

1 awokado

sok z 1/2 limonki

1/2 średniej wielkości cebuli

1 ząbek czosnku

3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie

1. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą lub olejem. Każdą z grzanek przekroić na skos i posmarować czosnkową oliwą przy pomocy pędzelka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do zbrązowienia (około 10 minut).

2. Warzywa umyć. Pomidory, awokado i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać i doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Odstawić na 10-15 minut, aby smaki przeszły sobą.

3. Grzanki wyjąć z piekarnika i nakładać na każdą porcję sałatki. Podawać natychmiast. ( czasami przygotowujemy grzanki wcześniej  i nakładamy sałatkę na zimne pieczywo)

 

grzanki2 small

Print Friendly
3 comments on “Grzanki z awokado i pomidorem/ Toast with avocado and tomato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×