Dietetyczna cukinia faszerowana

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Lekkie dania to przyjaciel po obfitych świętach. Tak też u nas. Zaletą niewątpliwą jest również szybkość przygotowania i zadowolenia podniebienia:)

faszerowana cukinia small

Składniki:

2 średniej wielkości cukinie

200 g mięsa mielonego (np z szynki)

sól

pieprz

sproszkowana słodka papryka

ok 60g mozzarella

szczypiorek do posypania

*do podania użyte 2 garście roszponki oraz crema di balsamico

 

Wykonanie:

1. Cukinie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół. Wydrążamy łyżeczką część miąższu.

2. Mięso mielone łączymy z przyprawami (wg gustu), następnie nakładamy do wydrążonych części cukinii.

3. Posypujemy całość odrobiną soli oraz posiekanym szczypiorkiem.

4. Zapiekamy w piekarniku (160st C ok 20-25min). Pod koniec pieczenia nakładamy na wierzch pokrojoną mozzarellę.

5. Podajemy na liściach roszponki z crema di balsamico.

faszerowana cukinia2 small

Print Friendly
,,,
2 comments on “Dietetyczna cukinia faszerowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×