Soczysty indyk pieczony w cieście

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pyszny indyk przygotowywany przez naszą mamę z okazji większych świąt. Soczysty i aromatyczny dzięki pieczeniu go w skorupce z ciasta. 

 indytk small

Składniki

indyk o wadze około 5 kg

2-3 jabłka

6-8 dużych marchwi lub pietruszek

 

Składniki na ciasto

80-1000 g mąki pszennej

2 łyżki oleju

ok. 400 ml letniej wody ( może być więcej w zależności od mąki)

 

Składniki na marynatę

5 litrów wody

5 czubatych łyżek soli

10 ząbków czosnku, drobno pokrojonych lub przeciśniętych przez praskę

10 ziaren pieprzu, rozgniecione

10 ziaren ziela angielskiego, rozgniecione

5 liści laurowych

2 gałązki rozmarynu

1 gałązka szałwi

duża szczypta tymianku

 

Wykonanie

1. Jednym litrem wody zalać wszystkie przyprawy i zagotować. Resztę wody również zagotować i połączyć z zalewą z przyprawami i wystudzić. Zimną marynatą zalać indyka ( ułożyć wszystko w dużym garnku lub misce). Odstawić przykryte w zimne miejsce ( my trzymamy przez 3-4 dni) i codziennie obracać indyka.

2. Indyka wyjąć z zalewy, włożyć do środka umyte jabłka ( w całości lub pokrojone na ćwiartki).

3. Na dnie głębokiej blaszki ułożyć przecięte na pół marchewki lub pietruszki, tak, aby indyk nie leżał bezpośrednio na blaszce, tylko na warzywach.

4. Z mąki, oleju i wody zrobić ciasto o konsystencji ciasta na makaron (dajemy na początek około 400 ml wody, jeśli potrzeba dodajemy jeszcze trochę). Rozwałkować ciasto na grubość 8-10 mm ( na wielkość ciasto musi być takie, aby wystarczyło na dokładne pokrycie indyka).

5. Indyka położyć na przygotowanej blaszce z warzywami i okryć dokładnie ciastem ( jeśli ciasto przerwie się w niektórych miejscach, nie przejmujmy się tylko sklejmy je).

indyk w ciescie 4 small

6. Tak przygotowanego indyka wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni na około 3 godziny. Po 2 godzinach nakłuć głęboko patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli wypływa różowy sok, należy dalej piec indyka. Indyk jest gotowy jeśli z nakłucia wypłynie przezroczysty płyn. Należy wtedy zdjąć ciasto i piec jeszcze kilka minut, tak aby zrumienić indyka ( my robimy to włączając tylko górną grzałkę).

indyk w cieście small

 

Oklejenie indyka ciastem sprawia, że nie musimy polewać go w trakcie pieczenia, wytworzonymi sokami, a mięso jest nadal mięciutkie i soczyste. Potwierdzają to zadowoleni domownicy i goście ;)

Print Friendly
,,
3 comments on “Soczysty indyk pieczony w cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×