Cake pops z białą czekoladą i whiskey

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Już dawno miałyśmy ochotę zrobić cake pops, ale jakoś nam się to nie udawało. Dziś proponujemy wersję biało- różową o wyraźnym smaku białej czekolady  i z nutką whiskey. 

Cake pops są świetnym rozwiązaniem, gdy zostanie nam ciasto, którego już nikt nie chce jeść. Ich robienie to świetny sposób na spędzenie czasu z dziećmi, które uwielbiają je lepić i ozdabiać (omijamy wtedy dodatek whiskey). 

 cake pops blog small

Składniki 

250 g pokruszonego ciasta (można wykorzystać babkę, murzynka, biszkopt- u nas biszkopt z 4 jajek)

120 g serka kremowego

50 g białej czekolady, rozpuszczonej

2-3 łyżki whiskey (omijamy w wersji dla dzieci- można zastąpić kilkoma kroplami soku z cytryny lub pomarańczy)

 

Dodatkowo

300 g białej czekolady

kolorowe posypki

szczypta cynamonu i goździków mielonych (wersja walentynkowo – afrodyzjakowa)

patyczki plastikowe lub drewniane do szaszłyków ( słomki do napojów okazały się za słabe)

 

Wykonanie

1. Ciasto pokruszyć, wymieszać dokładnie z serkiem, czekoladą i whiskey (lub sokiem). Powstała masa powinna się dobrze kleić. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

2. Wyjąć ciasto z lodówki- powinno być elastyczne. Uformować kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Ułożyć kulki na tacce i umieścić w lodówce na 15-20 minut.

3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (należy uważać, żeby do czekolady nie dostała się woda, gdyż zepsuje polewę) i lekko ostudzić.

4. Patyczki zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i wbijać do połowy kulek. Zostawić na kilka minut do stężenia.

5. Czekolada powinna być umieszczona w dosyć głębokim pojemniku, tak aby można było pokryć cake pops bez konieczności ich obracania, gdyż ciasteczkowe kulki mogą spaść z patyczka. Chwytać za patyczki i zanurzać ciasteczka w czekoladzie. Trzymać nad pojemnikiem, aż spłynie nadmiar czekolady. Ozdobić dowolną posypką i odstawić do zastygnięcia wbijając w styropian ( u nas pudełko z wyciętymi w pokrywce dziurkami).

 

* inspiracja : Bakerella

 

 

*Jeśli masa jest zbyt sucha, żeby uformować kulki ( zależy od rodzaju ciasta, jakie używamy, należy dodać więcej rozpuszczonej czekolady lub serka- w zależności  od tego, czy chcemy, aby kulki były bardziej słodkie lub wytrawne). 

Print Friendly
,
3 comments on “Cake pops z białą czekoladą i whiskey

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×