Kotlety schabowe w marynacie z soku pomarańczowego

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Znów możemy napisać tylko mniam mniam mniam ;)

 schab small

 

Składniki

500 g schabu, pokrojonego w 2 cm grubości kotlety

15 ml sosu sojowego

5 ml sosu worcester

100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

1 łyżeczka imbiru, sproszkowanego

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/8 łyżeczki papryczki chilli

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki miodu płynnego

Dodatkowo (do smażenia)

3-4 łyżki oleju

2 łyżki masła klarowanego

Opcjonalnie

100 ml śmietanki 30%

sól do smaku

 

Wykonanie

1. Składniki marynaty wymieszać dokładnie w pojemniku, włożyć plastry mięsa, tak, aby marynata pokryła dokładnie wszystkie kawałki. Odstawić do lodówki na całą noc.

2. Na patelni rozgrzać olej i masło. Mięso odsączyć z zalewy i smażyć partiami na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Po zdjęciu z patelni trzymać w ciepłym miejscu, przykryte.

3. Gdy całe mięso będzie usmażone, włożyć je do rondla, wlać odrobinę gorącej wody i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dodać śmietankę, podgrzewać do zgęstnienia przez około 1 minutę, posolić do smaku. Podawać natychmiast, np. z ziemniakami w mundurkach.

Print Friendly
,
One comment on “Kotlety schabowe w marynacie z soku pomarańczowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×