tort toffee & mandarynka

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 tort z płatkiem śniegu 2 small napis

 

Tort, który sądząc po rozmiarach przepisu wydaje się być skomplikowany. To tylko złudzenie ;) Składniki masy są niezwykle proste a biszkopt dobrze znany naszym czytelnikom. Jeśli szukacie czegoś na specjalną okazję, choćby na nadchodzący Sylwester to nasza propozycją powinna przypaść Wam do gustu. Słodki, ale nie przesłodzony, nasączony tort, który nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni (oczywiście przy dobrej organizacji ) ;)

 

Składniki na biszkopt

5 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

2 łyżki oleju

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na nadzienie

500 ml śmietanki 30%

200 g masy kajmakowej (z puszki)

4 łyżeczki żelatyny

300 g mandarynek w puszce

2-3 łyżki płatków migdałowych

 

Składniki na poncz

250 ml przegotowanej wody

sok z 1 pomarańczy

Składniki na polewę

150 g gorzkiej czekolady

150 ml  śmietanki 30%

Składniki na obłożenie tortu

300 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka żelatyny

 

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując do powstania błyszczącej, sztywnej masy.

2. Żółtka utrzeć na puszystą masę z proszkiem do pieczenia i octem.

3. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać i przesiać.

4. Do piany z białek dodać olej i masę żółtkową i wymieszać mikserem na niskich obrotach.

5. Do jajek dodawać stopniowo obydwie mąki i mieszać delikatnie łyżką, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza ( uważamy, żeby nie mieszać energicznie bo biszkopt opadnie).

6. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia standardowej formy. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut ( do tzw.suchego patyczka). Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm (zapobiega to opadaniu biszkoptu). Odstawić do piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić do zupełnego wystudzenia. Przekroić w poprzek tak, aby powstały 3 blaty.

7.Żelatynę do masy zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, tak, aby ją przykryła i odstawić do napęcznienia. Pogrzać przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej na średniej mocy i po wyjęciu wymieszać do rozpuszczenia lub wstawić naczynie z żelatyną do pojemnika z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny ( nie gotować żelatyny, bo straci właściwości żelujące !). Odstawić do lekkiego przestudzenia.

8. Masę kajmakową wymieszać. Śmietankę do masy ubić na sztywno (uważać, żeby jej nie „przebić”) i wmieszać do niej stopniowo masę kajmakową (mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie).

9.Rozpuszczoną żelatynę połączyć z łyżką masy śmietanowo- kajmakowej. Następnie dodać kolejną łyżkę masy, wymieszać i znów dodać łyżkę masy i ponownie wymieszać. ( Jeśli masa z żelatyną zacznie tężeć w tym momencie, podgrzejmy ją przez 5-6 sek w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, wymieszajmy i można dodać do reszty masy). Tak zahartowaną żelatynę wlać cienką strużką do pozostałej masy mieszając ciągle mikserem. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

10. Składniki na poncz wymieszać. Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową masy. Następnie przykryć drugim biszkoptem, który nasączyć porcją ponczu. Na tym blacie ułożyć pokrojone w niewielkie cząstki mandarynki, posmarować resztą masy i wierzch masy posypać płatkami migdałów. Ułożyć ostatni blat i nasączyć pozostałym ponczem . Wstawić tort do lodówki.

11. Rozpuścić łyżeczkę żelatyny. Śmietankę na obłożenie tortu ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć żelatynę ze śmietanką w analogiczny jak przy masie kajmakowej sposób. Wyjąć tort z lodówki i posmarować wierzch i boki ciasta przygotowaną masą śmietanową. Włożyć ponownie do lodówki.

12. Czekoladę rozpuścić w 150 ml śmietanki w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

13. Ciasto wyjąć z lodówki, polać tężejącą polewą, którą należy rozprowadzić delikatnie szerokim nożem lub szpatułką cukierniczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

 

tort z płatkiem śniegu small napis

Print Friendly
,,
5 comments on “tort toffee & mandarynka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×