Lekki i pyszny tort tiramisu

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

tort tiramisu smallTort powstał z okazji urodzin mojego męża (Justyna). Ponieważ obydwoje uwielbiamy kawowe smakołyki, postanowiłam tym razem wykonać tiramisu. Marcin wraz z innymi domownikami stwierdził, że ciasto wbiło się szturmem na podium i….spałaszował dwa kawałki ;)

 

 

Składniki na biszkopt

5 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

2 łyżki oleju

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na nadzienie

6 żółtek

6 łyżek cukru

750 g mascarpone

400 ml śmietanki 30%

5 łyżeczek żelatyny

2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

 

Składniki na poncz

300 ml kawy

50 ml likieru amaretto ( jeśli nie mamy można dać 350 ml kawy i kilka kropel aromatu migdałowego)

 

Składniki na polewę

200 g gorzkiej czekolady

200 ml śmietanki 30%

 

Składniki na obłożenie tortu

300 ml śmietanki 30%

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka żelatyny

 

Ozdoba

200 g suszonych fig

3/4 szklanki cukru kryształu

 

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując do powstania błyszczącej, sztywnej masy.

2. Żółtka utrzeć na puszystą masę z proszkiem do pieczenia i octem.

3. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać i przesiać.

4. Do piany z białek dodać olej i masę żółtkową i wymieszać mikserem na niskich obrotach.

5. Do jajek dodawać stopniowo obydwie mąki i mieszać delikatnie łyżką, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza ( uważamy, żeby nie mieszać energicznie bo biszkopt opadnie).

6. Masę przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia standardowej formy. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut ( do tzw.suchego patyczka). Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm (zapobiega to opadaniu biszkoptu). Odstawić do piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić do zupełnego wystudzenia. Przekroić w poprzek tak, aby powstały 3 blaty.

7. Kawę wymieszać z likierem amaretto lub olejkiem migdałowym.

8. Żółtka ubić na parze z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa (około 8-10 minut). Miska z jajkami nie może dotykać powierzchni gotującej się wody. Po zdjęciu z kąpieli wodnej ubijać kolejne 4 minuty, ostudzić.

9. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, tak, aby ją przykryła i odstawić do napęcznienia. Pogrzać przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej na średniej mocy i po wyjęciu wymieszać do rozpuszczenia lub wstawić naczynie z żelatyną do pojemnika z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny ( nie gotować żelatyny, bo straci właściwości żelujące !). Odstawić do lekkiego przestudzenia.

10. Czterysta mililitrów śmietanki ubić na sztywno.

11.Mascarpone wymieszać mikserem i dodać do niego masę żółtkową. Wymieszać do połączenia się składników.

12. Do masy serowej wmieszać delikatnie ubitą śmietankę. Jeśli masa jest według nas niedostatecznie słodka można dosłodzić cukrem pudrem.

13.Rozpuszczoną żelatynę połączyć z łyżką masy. Następnie dodać kolejną łyżkę masy, wymieszać i znów dodać łyżkę masy i ponownie wymieszać. ( Jeśli masa z żelatyną zacznie tężeć w tym momencie, podgrzejmy ją przez 5-6 sek w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, wymieszajmy i można dodać do reszty masy). Tak zahartowaną żelatynę wlać cienką strużką do pozostałej masy mieszając ciągle mikserem. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

14. Pierwszy blat położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu i pokryć połową masy. Nałożyć kolejny blat, nasączyć i posmarować resztą masy. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć pozostałym ponczem i wstawić do lodówki.

15. Śmietankę na obłożenie masy ubić z cukrem waniliowym. Wymieszać z 1 łyżeczką rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny. (w taki sposób, jak robiliśmy to w przypadku masy serowo-żółtkowej).

16. Śmietankę na polewę podgrzać, ale uważać, żeby jej nie zagotować. Dodać pokruszoną czekoladę, odczekać minutę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić.

17. Wyjąć tort z lodówki, posmarować ubitą śmietaną górę i boki tortu. Następnie wylać lekko tężejącą polewę czekoladową na wierzch tortu i delikatnie rozprowadzić szerokim nożem lub szpatułką cukierniczą. Wstawić do lodówki.

18.  Na patelnię wsypać cukier i postawić na niewielkim ogniu. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści tworząc karmel (nie mieszamy, można leciutko poruszać patelnią !). Zdjąć z ognia i do powstałego karmelu dodać figi, wymieszać, aby pokryły się w całości karmelem. Zdjąć z patelni i odłożyć na blat pokryty papierem pergaminowym (uważamy, gdyż karmel jest bardzo gorący!!). Można też nabrać łyżeczką nieco karmelu i wylewać go na pergamin tworząc niteczki. Ozdoby muszą całkowicie ostygnąć zanim ułożymy je na torcie (inaczej rozpuszczą polewę).

19. Tort trzymamy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

 tort tiramisu 2 small

przepis na masę inspirowany Kwestią Smaku

 

Print Friendly
,,
10 comments on “Lekki i pyszny tort tiramisu
  1. czytałam kilka waszych przepisów na torty i zastanawia mnie po co do ciasta dodaje się ocet ? czy jeśli go nie dodam ciasto aiemwyjdzie ?

    • pani Marto, podajemy ten przepis ponieważ jest z nami od bardzo bardzo dawna a nasza mama dostała go od pani, która zajmuje się pieczeniem ciast na zamówienie. Szczerze mówiąc czasami zdarza się, że w domu nie ma octu (chociaż podobno ocet i sól powinna zawsze być) i robiłyśmy też bez octu i również wyszedł. Gdy używamy octu i mieszamy go z żółtkami i proszkiem do pieczenia mieszanka ta wychodzi bardziej żółta i puszysta- wydaje mi się, że ocet „aktywuje” proszek do pieczenia ;)
      Dziękujemy za wiadomość i pozdrawiamy
      siostry Zalewskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×