Krem korzenno- ciasteczkowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

speculoos cookie butter small 2

Jesienią miałyśmy okazję uczestniczyć w imprezie, na którą zjechały się food trucki. Jednymi z nich był wóz sprzedający holenderskie naleśniczki z pysznym korzennym kremem. Od tamtej pory co jakiś czas śnił nam się ten przysmak. Nasza tęsknota wzmagała się aż do chwili, gdy zobaczyłyśmy przepis na to cudo na jednym z blogów. Podajemy adres i bezwstydnie podkradamy ;) 


http://targsmaku.pl/blogi-kulinarne/blog/1836/pink-hungry

Nasz z małymi modyfikacjami, bo oryginalnych ciasteczek nie znalazłyśmy a olej zastąpiłyśmy masłem ;)

 

Składniki

150 g ciasteczek korzennych

60 g miodu

30 g cukru

100 ml mleka

25 g masła

100 g białej czekolady

Wykonanie

1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni, ciasteczka rozłożyć na blasze i piec przez 10 minut.

2. Mleko wymieszać z miodem i cukrem , podgrzewać na niewielkim ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się cukru i miodu.

3. Ciasteczka zemleć i dodać do pokruszonej czekolady ( my zrobiłyśmy to w malakserze). Zalać ciasteczka gorącym mlekiem i zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Przechowywać w lodówce ( do tygodnia).

*my dodałyśmy kilka pokruszonych ciasteczek do gotowej masy, bo lubimy jak chrupią

**świetne z naleśnikami, tostami

*** wyjęte z lodówki jest twarde, więc rozpuszczamy je przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej

Rozgrzejcie piekarnik do 150, ciasteczka rozłóżcie na blaszce i wstawcie do nagrzanego piekarnika na 10 min
Podpieczone specoolus zmiksujcie na proszek razem i wymieszajcie z pokruszoną czekoladą
W rondelku podgrzejcie mleko z miodem i cukrem aż cukier się rozpuści, nie zagotowujcie
Zalejcie ciasteczka z czekoladą gorącą mieszanką mleka i miodu i zmiksuje na gładką, lekko ciągnącą masę. Dodajcie olej i wymieszajcie
Przelejcie do słoiczka, zakręćcie i zostawcie do wystygnięcia w temperaturze pokojowej do wystgnięcia. Wstawcie do lodówki aby całkiem stężał i tam też przechowujcie do 1 tygodnia

Print Friendly
,
One comment on “Krem korzenno- ciasteczkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×