Uszka z grzybami/ Dumplings with mushrooms

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

U nas, jak mawia mama, uszka są konkretne ;) Możecie oczywiście zrobić mniejsze, jeśli takie preferujecie. Doskonałe do mrożenia. 

 Uszka z grzybami small

Składniki na ciasto

500 g mąki pszennej

1 jajko

szczypta soli

1 szklanka gorącej wody

 

Składniki na farsz

200 g grzybów

1 łyżka bułki tartej

1 cebula

sól, pieprz

1 łyżka oliwy

 

Wykonanie

1. Grzyby namoczyć na całą noc. Następnego dnia ugotować, wystudzić i przekręcić przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekać.

2. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Następnie dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Doprawić farsz solą i pieprzem oraz bułką tartą ( jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, należy dodać jeszcze 1 łyżkę bułki).

3. Mąkę przesiać, dodać sól i wlać gorącą wodę. Wymieszać energicznie dużą drewnianą łyżką. Gdy składniki połączą się dodać jajko i wyrobić na gładkie, miękkie ciasto.

4. Ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować bardzo cienko (musi być cieńsze niż na pierogi). Rozwałkowane ciasto podzielić na pasy szerokości 4 centymetrów i każdy z nich na kwadraty. Na każdy kwadrat ułożyć małą kulkę farszu. Złożyć kwadracik po przekątnej na pół tworząc trójkąt.Następnie skleić dwa boczne brzegi ciasta i połączyć rogi trójkącika.

5. W rondlu zagotować 2 litry wody, lekko osolić. Wrzucać porcję uszek (ok 10 na raz) gotować do wypłynięcia uszek, odsączyć.

Print Friendly
,,,
One comment on “Uszka z grzybami/ Dumplings with mushrooms

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×