Szarlotka królewska w świątecznej odsłonie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Nigdy nie robiłyśmy szarlotki królewskiej (nie mówię o naszych mamach oczywiście, od których to pochodzi ten przepis ). Chociaż ciasta czekoladowe są naszymi ulubionymi i nie przejedzą nam się chyba nigdy to postanowiłyśmy zrobić delikatne owocowe ciasto, które lubią zarówno dorośli jak i dzieci. Jeśli nie macie czasu przed świętami nasza wersja tego smakołyku jest dla Was, ponieważ jest przy niej mniej pracy niż przy pozostałych tortach. 

 szarlotka królewska4 small

Składniki na biszkopt

5 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na nadzienie jabłkowe

1200 g prażonych jabłek (można wykorzystać swoje domowe lub kupić gotowe)

2 galaretki cytrynowe

ew. cukier puder do smaku ( nie piszemy ile-my nie dawałyśmy, ale nasze jabłka były dosyć słodkie)

 

Składniki na masę śmietanową

500 ml śmietanki 30%

2 łyżeczki żelatyny

4 łyżki cukru pudru

 

Składniki na polewę

200 g gorzkiej czekolady

200 ml śmietanki 30%

 

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując do powstania błyszczącej, sztywnej masy.

2. Żółtka utrzeć na puszystą masę z proszkiem do pieczenia i octem.

3. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać i przesiać.

4. Do piany z białek dodać olej i masę żółtkową i wymieszać mikserem na niskich obrotach.

5. Do jajek dodawać stopniowo obydwie mąki i mieszać delikatnie łyżką, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza ( uważamy, żeby nie mieszać energicznie bo biszkopt opadnie).

6. Masę przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia standardowej formy. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut ( do tzw.suchego patyczka). Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm (zapobiega to opadaniu biszkoptu). Odstawić do piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić do zupełnego wystudzenia. Przekroić w poprzek na pół.

7. Jabłka przełożyć do rondla, wsypać galaretki i ewentualnie cukier i podgrzewać ciągle mieszając do zupełnego rozpuszczenia się galaretek. Odstawić z ognia.

8. Ułożyć jeden blat i jeśli posiadamy, założyć na niego metalową obręcz (lub obręcz od tortownicy). Wyłożyć połowę lekko ciepłego nadzienia jabłkowego, przykryć kolejnym blatem i wyłożyć resztę jabłek ( jeśli nasza obręcz nie jest wystarczająco wysoka nie smarujemy po całym biszkopcie, tylko zostawiamy nieco wolnego brzegu. Wstawić biszkopt do lodówki na 3-4 godziny lub najlepiej całą noc.

9. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody ( tak aby tylko przykryła żelatynę) i odstawić do napęcznienia. Pogrzać przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej na średniej mocy i po wyjęciu wymieszać do rozpuszczenia lub wstawić naczynie z żelatyną do pojemnika z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny ( nie gotować żelatyny, bo straci właściwości żelujące !).

10. Śmietankę ubić prawie na sztywno. Dodawać po jednej łyżce cukru pudru i ciągle ubijać. ( nie ubijać zbyt długo, żeby nie wyszło nam masło, tylko do połączenia składników). Rozpuszczoną żelatynę połączyć z łyżką ubitej śmietany. Następnie dodać kolejną łyżkę masy, wymieszać i znów dodać łyżkę masy i ponownie wymieszać. ( Jeśli masa z żelatyną zacznie tężeć w tym momencie, podgrzejmy ją przez 5-6 sek w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, wymieszajmy i można dodać do reszty masy). Tak zahartowaną żelatynę wlać cienką strużką do pozostałej śmietany mieszając ciągle mikserem. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

11. Lekko stężałą masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta, wygładzić i wstawić do lodówki.

12. Śmietankę na polewę wlać do rondla, podgrzać (ale nie gotować). Czekoladę połamać na kostki i zalać gorącą śmietanką. Po minucie dobrze rozmieszać i odstawić na około 30 minut.

13. Ciasto wyjąć z lodówki, polać polewą czekoladową i ozdobić wedle uznania. Wstawić ponownie do lodówki.

szarlotka królewska3 small

szarlotka królewska small

Print Friendly
,,,
One comment on “Szarlotka królewska w świątecznej odsłonie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×