Sernik w paski

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

sernik w paski smallUlubione ciasto z dzieciństwa:) Co ciekawe, jest ulubionym przysmakiem naszych mężów. A jak jest z Waszymi mężczyznami drogie Panie? Też lubią takie „dziecinne” desery?  ;)

 

Składniki:

500ml śmietanki 30%

250 g serka ricotta

6 galaretek (u nas 3 zielone, 3 czerwone)

3 łyżeczki żelatyny

1 cukier waniliowy (plus ewentualny cukier puder do smaku- kwestia indywidualna)

 

Wykonanie:

1. Galaretki zielone wsypujemy do naczynia, zalewamy 750ml gorącej wody, dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Czynność powtarzamy z czerwoną galaretką. Do formy na ciasto, lub do garnka wlewamy połowę galaretki zielonej (my odmierzałyśmy miarką) wstawiamy do lodówki do stężenia.

2. Śmietankę 30% ubijamy razem z serkiem ricotta , dodajemy cukier waniliowy i rozpuszczoną żelatynę (żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, tak, aby ją tylko przykryła, odstawiamy do napęcznienia, wstawiamy na 10 sekund do kuchenki mikrofalowej i mieszam energicznie lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej, uważając, żeby żelatyny nie zagotować, bo się nie zgęstnieje. Dobrze jest też żelatynę zahartować- czyli przed dodaniem do całej masy, mieszamy żelatynę z 1 a później z 2 łyżkami masy i tak przygotowaną dodajemy do reszty masy). Miksujemy do połączenia składników.

3. Gdy galaretka w formie się zsiadła, wylewamy na nią 1/3 masy serowo-śmietanowej. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie wylewamy połowę galaretki czerwonej, wstawiamy do lodówki do stężenia. Czynność powtarzamy z resztą galaretek i masy.

4. Gdy sernik będzie już gotowy i stężały, możemy wstawić go na kilka sekund do gorącej wody, tak, by swobodnie wyszedł z formy. Wywracamy „do góry nogami” na paterę lub talerz.

 

 

Print Friendly
,,,
16 comments on “Sernik w paski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×