Keks makowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

keks makowy

 

Pycha, pycha, pycha!!!!! Mega dobry ;) Znakomita alternatywa dla tradycyjnego makowca na cieście, którą robi się sprawnie i szybko ;)

 

Składniki

250 g suchego maku

200 g cukru

6 jajek

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g migdałów

50 g rodzynków

50 g orzechów

50 g suszonych moreli

50 g suszonych daktyli

Lukier

150 g cukru

4 łyżki wody

1/4 łyżeczki octu 6%

Wykonanie

1. Mak sparzyć, odcedzić i przekręcić trzy razy przez maszynkę przez sitko makowe.

2. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel- mogel i połączyć z makiem. Do masy dodać bułkę tartą, proszek do pieczenia i bakalie.

3. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą makową.

4. Ciasto wylać do formy keksówki, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut.

5. Cukier kryształ zalać wodę i zagotować, dodać ocet i gotować pod przykryciem ok. 2 minut, zestawić z ognia i przestudzić. Polewać wystudzony keks i dekorować wedle uznania.

 

inspiracja: Keksy, pierniczki, gwiazdeczki. A. Chomicz

Print Friendly
,,,
2 comments on “Keks makowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×