Tort makowo – cytrynowy/ Poppy seed lemon cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

mako ciasto makowe

 

Połączenie biszkoptowego ciasta z delikatnie czekoladowo- cytrynową warstwą masy jest tym co łasuchy lubią najbardziej ;)

 

Składniki na biszkopt

5 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki suchego maku

 

Składniki na masę

700 ml śmietanki kremówki

200 g białej czekolady

kilka kropel soku z cytryny

skórka otarta z całej cytryny

4 łyżeczki żelatyny

 

Składniki na poncz

150 ml przegotowanej, chłodnej wody

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka cukru pudru

 

Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując do powstania błyszczącej, sztywnej masy.

2. Żółtka utrzeć na puszystą masę z proszkiem do pieczenia i octem.

3. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać i przesiać.

4. Do piany z białek dodać olej i masę żółtkową i wymieszać mikserem na niskich obrotach.

5. Do jajek dodawać stopniowo obydwie mąki i suchy mak i mieszać delikatnie łyżką, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza ( uważamy, żeby nie mieszać energicznie bo biszkopt opadnie).

6. Masę przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia standardowej formy. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut ( do tzw.suchego patyczka). Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm (zapobiega to opadaniu biszkoptu). Odstawić do piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić do zupełnego wystudzenia. Przekroić na 3 blaty.

7. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić.

8. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody ( tak aby przykryła żelatynę) i odstawić do napęcznienia. Pogrzać przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej na średniej mocy i po wyjęciu wymieszać do rozpuszczenia lub wstawić naczynie z żelatyną do pojemnika z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny ( nie gotować żelatyny, bo straci właściwości żelujące !).

9. Śmietankę ubić prawie na sztywno. Dodać jedną łyżkę ubitej śmietanki do rozpuszczonej czekolady, wymieszać. Następnie znów dodać łyżkę śmietanki, wymieszać i dodać kolejną łyżkę bitej śmietany i wymieszać.  Potem masę czekoladową połączyć z resztą śmietany, kilkoma kroplami soku z cytryny i skórka z cytryny mikserem na średnich obrotach. ( nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia obydwu mas).

10. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z łyżką masy maślano- czekoladowej. Następnie dodać kolejną łyżkę masy, wymieszać i znów dodać łyżkę masy i ponownie wymieszać. ( Jeśli masa z żelatyną zacznie tężeć w tym momencie, podgrzejmy ją przez 5-6 sek w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, wymieszajmy i można dodać do reszty masy). Tak zahartowaną żelatynę wlać cienką strużką do pozostałej masy śmietanowej mieszając ciągle mikserem. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

11. Składniki ponczu wymieszać. Na paterę położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć 1/3 ponczu i posmarować 1/3 tężejącej masy. Przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć porcją ponczu i posmarować masą. Następnie położyć ostatni blat, nasączyć. Wierzch i boki posmarować resztą masy. Ozdobić według uznania ( u nas rozety ze 150 ml ubitej śmietanki, cząstki cytryny i 2 łyżki suchego maku). Wstawić tort do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Najlepszy następnego dnia.

* Jedną warstwę biszkoptu posmarowałyśmy cytrynowym lemon curd ( do dostania np. w Mark&Spencer)- pycha ;)

mako2 (1)

Print Friendly
,,,
12 comments on “Tort makowo – cytrynowy/ Poppy seed lemon cake
  1. Ja gotuje 1/2 l śmietany kremówki dodając 2 tabliczki czekolady. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki.. Na drugi dzień ubijam na sztywno mikserem. Pyszna, łatwa do wykonania masa. Kiedyś wstawiłam masę do zamrażalnika bo zależało mi na czasie – wyszły rewelacyjne lody.

    • dziękujemy za komentarz. Czasami robimy tak jak Pani, jeśli zaplanujemy dane ciasto wcześniej, a jeśli powstaje spontanicznie to robimy tak, jak w przepisie ;) pozdrawiamy serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×