Keks według Ewy Wachowicz

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Keks przepis II small

 

Nasza mama uwielbia piec keksy. Niekłopotliwe, pełne bakalii, łatwe do ewentualnego zamrożenia ciasto, które w kryzysowej chwili można odmrozić- same zalety ;)

 

Składniki

200 g masła

200 g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

5 jajek

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

400 g bakalii

szczypta soli

skórka otarta z 1 cytryny

2 łyżki ciemnego rumu

 

Wykonanie

1. Rodzynki namoczyć w 1/3 szklanki wody, dodać rum i odstawić do napęcznienia.

2. Pozostałe bakalie posiekać, połączyć z odsączonymi rodzynkami i odrobiną mąki.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.

4. Do utartego masła dodawać po 1 jajku i ciągle miksować. Następnie dodać sól i skórkę z cytryny.

5. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy maślano- jajecznej, ciągle mieszając.

6. Ciasto wymieszać z bakaliami i przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez 1 godz 10 minut w piekarniku bez termoobiegu lub około 1 godzinę w piekarniku z termoobiegiem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.

Print Friendly
,,
One comment on “Keks według Ewy Wachowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×