Sakiewki z kurczaka w morelach

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Od dawna myślałyśmy, jak urozmaicić smak dobrze nam znanego kurczaka…uwielbiamy go pod każdą postacią, dlatego pomysł, aby zrobić coś odbiegającego od schematu, wydał nam się intrygujący:)

Aby uzyskać 6 porcji (sakiewek) potrzebujemy:

3 ćwiartki z kurczaka (odcinamy udko od podudzia, powstaje 6 kawałków)

6 sztuk suszonej moreli

6 sztuk suszonych fig

marynata:

5 łyżek dżemu morelowego

5 łyżek sosu sojowego

1 łyżeczka pieprzu czarnego

2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

pół łyżeczki cynamonu

sól do smaku

 

Przygotowanie:

1. Ćwiartki z kurczaka dzielimy na pół, odcinając udko od podudzia. Następnie usuwamy kostki ( Trybowanie/luzowanie kurczaka możesz zobaczyć TU ).

2. Oddzielone od kostek mięso układamy na desce, wkładamy do środka jedną morelę i jedną figę, zawijamy. Łączymy za pomocą wykałaczek. Powtarzamy czynność ze wszystkimi kawałkami.

sakiewki small

3. Przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie podane składniki poprzez wymieszanie.

4.  Sakiewki z kurczaka pokrywamy kolejno marynatą morelową. Odkładamy do lodówki na min 30 min.

sakiewki2 small

5. Wyjmujemy z lodówki i wkładamy do rękawa do pieczenia.

sakiewki 3 small

6. Pieczemy ok 50-60 min w temp 170 st.

 

Sakiewki są cudownie miękkie, delikatnie słodkawe, po prostu pyszne! Palce lizać:)

sakiewki 5 small

*Nasza propozycja podania z surówką z kapusty pekińskiej.

 

 

Print Friendly
,
2 comments on “Sakiewki z kurczaka w morelach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×