Schab pieczony z cynamonem i kardamonem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ten schab to niebo w gębie! Jest tak pyszny, każdy chciał spróbować, więc już nie ma śladu po nim. Jest miękki, kruchy, rozpływający się w ustach…

schab 5 small

Składniki:

1 kg schabu (u nas bez kości)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kardamonu

2 jabłka

sól

pieprz

olej

 

 

Przygotowanie:

1. Schab zanurzamy na minutę we wrzątku. Wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.

schab small

2. Nacieramy olejem, solą i pieprzem. Następnie cynamonem i kardamonem.

3. Schab podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem.

schab 2 small

4. Podsmażony schab wkładamy do rękawa do pieczenia i obkładamy pokrojonymi cząstkami jabłka.

schab 3 small

5. Pieczemy ok 1 h w temp 160stopni C.

 

schab 4 small

Print Friendly
,,
21 comments on “Schab pieczony z cynamonem i kardamonem
  1. A ja mam pytanko. Czy ten schab nie będzie za twardy ? Przeważnie schab zostawia się na noc w zalewie a w tym przypadku jest od razu w piekarniku. Jeśli pytanie jest głupie to proszę o wybaczenie ale dopiero zaczynam swoją przygodę z kuchnią ;]
    Pozdrawiam
    Jakub

    • Pani Jakubie, można schab odstawić po natarciu przyprawami na 2 godziny, ale dzięki sparzeniu, podsmażeniu i pieczeniu z jabłkami schab jest niesamowicie kruchy i delikatny, podczas pieczenia w rękawie, dodatkowo zapewniamy mu soczystość i wilgotność.
      Pozdrawiamy ciepło i życzymy powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×