Pierniczki/ Gingerbreads

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

pierniczki 2 small

Tym razem postanowiłyśmy dać szansę pierniczkom, na które przepis znalazłyśmy na ulotce Lidla. Pierniczki wychodzą twarde i po kilku dniach miękną i nadają się do jedzenia ( nawet nasz piesek – łasuch zajada )

 

Składniki

250 g miodu

250 g cukru brązowego

100 g masła

600 g mąki pszennej

10 g przyprawy do piernika

2 duże jajka

5 g sody

10 g kakao

 

Wykonanie

1. Miód rozpuścić z masłem, ostudzić.

2. Mąkę, kakao,przyprawę do piernika, sodę oraz cukier wymieszać. Następnie dodać jajka i rozpuszczony miód z masłem. Ugnieść do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 doby. (Jedną porcję robiłyśmy chowając ciasto do lodówki na 2 godziny i też wyszły piękne).

3. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyciąć pierniczki o dowolnym kształcie. Piec w 180 stopniach przez około 8  minut.

 

Przepis na lukier tutaj

Print Friendly
,,
One comment on “Pierniczki/ Gingerbreads

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×