Lukier do pierniczków/ Royal icing for piping

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

pierniczki small

Lukier odpowiedni do wykonywania detali, domków z piernika, zastyga się na twardo. Przepis z książki Cake decorating step by step. My wykonałyśmy z użyciem z tego lukru urocze choinki piernikowe i musimy powiedzieć, że trzymają się pięknie. ( po kilku dniach zmiękły i można je zjeść)

Przepis na pierniczki tutaj lub tutaj

 

Składniki

3 białka

1 łyżeczka soku z cytryny (plus extra jeśli potrzeba aby lukier był rzadszy)

700 g cukru pudru, przesianego

barwniki

 

Wykonanie

1. Ubić lekko białka, aż zaczną się pienić.

2. Wmieszać sok z cytryny i  dodawać po łyżce cukier puder, ciągle mieszając mikserem.

3. Ubijać, aż lukier będzie miał konsystencję pasty do zębów. Można dodać więcej soku z cytryny, jeśli lukier wydaje nam się zbyt gęsty lub ciężko przechodzi przez tutkę. Jeśli używamy, dodać barwnik i starannie wymieszać.

Print Friendly
,,,,
One comment on “Lukier do pierniczków/ Royal icing for piping

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×