Perfekcyjny pieczony łosoś z musztardą i śmietaną/ Perfect cream and mustard salomon

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

łosoś 2

Dlaczego w nazwie znalazło się słowo „perfekcyjny”? Ponieważ nawet taki tradycjonalista rybny jak nasz tata, który uznaje tylko rybę w panierce uznał, że tak przyrządzona ryba jest po prostu wyśmienita. Gdy zrobiłyśmy ją po raz pierwszy ( podwoiwszy porcję) okazało się, że było jej stanowczo zbyt mało! Całe danie zniknęło w oka mgnieniu.

Podobny przepis ten pojawił się zarówno u Marthy Stewart jak i Magdy Gessler, a zatem coś musi być „na rzeczy”. Zachęcamy serdecznie do wypróbowania tego przepisu. To nasz zdecydowany kuchenny faworyt.

Składniki

4 filety z łososia ( około 170-180 g każdy)

4 czubate łyżki kwaśnej śmietany (np. 12%)

2 łyżeczki musztardy Dijon

1 pęczek koperku

sól, pieprz

Wykonanie

  1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni.

  2. Umyć dokładnie i osuszyć filety papierowym ręcznikiem. Posypać rybę solą i pieprzem.

  3. Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć łososia i posmarować połową łyżeczki musztardy.

  4.  Rybę posypać posiekanym drobno koperkiem i następnie posmarować śmietaną.

  5. Piec przez około 10 minut, aż łosoś będzie w całości różowy i da się łatwo oddzielać widelcem. Należy uważać, aby nie piec go zbyt długo ponieważ będzie suchy i wiórowaty.

łosoś

 * w wersji dietetycznej, która jest równocześnie wersją Marthy Stewart można dodać jogurt zamiast śmietany

** my dodatkowo po upieczeniu nakładamy na wierzch jeszcze troszkę kwaśnej śmietany, ale to już nasze „widzimisie” ;)

Print Friendly
,,,
3 comments on “Perfekcyjny pieczony łosoś z musztardą i śmietaną/ Perfect cream and mustard salomon
  1. Na pewno taki łosoś jest pyszny, muszę wypróbować ten przepis :) Zastanawiam się, czy dobrze komponowałby się z pieczonymi ziemniakami. Jak Panie sądzą? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)

    • Pani Liliano, dziękujemy za komentarz. My myślimy,że połączenie ziemniaków może być troszkę ciężkie, ale to kwestia gustu oczywiście. Naszym założeniem było zrobienia wersji dietetycznej, stąd kasza:) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×