Kapusta z grzybami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

kapusta z grzybami i jabłkiem small

Mama odnalazła ten przepis wg Magdy Gessler w którejś z gazet. Podajemy w oryginale, ponieważ naszym zdaniem jest przepyszny, więc warto go propagować. Mniam…taka jak lubimy, kwaskowata i słodkawa jednocześnie:D

 

Składniki

1 kg kiszonej kapusty

20 dużych, suszonych borowików

kminek (dałyśmy 1 łyżeczkę)

kilka ziaren ziela angielskiego

3-4 goździki

1 kg szarej renety

pigwa

pieprz i sól do smaku

3 łyżki oleju lnianego

1 łyżka mąki

300-400 ml wody

 

Wykonanie

1. Grzyby opłukać i namoczyć na noc.

2. Następnego dnia odlać grzyby, pokroić w paski i dodać do kapusty. Do rondla wrzucić również kminek, ziele, goździki i wodę. Gotować na małym ogniu do miękkości.

3. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki. Pigwę drobno posiekać i dodać do kapusty wraz z jabłkami pod koniec gotowania, doprawić pieprzem i solą.

4. Olej rozgrzać i zrumienić na nim lekko mąkę, dodać do kapusty i energicznie wymieszać. Gotować jeszcze 5 minut.

 

kapusta z grzybami i jabłkiem 2 small

Print Friendly
,,
One comment on “Kapusta z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×