Rolada pomarańczowo- czekoladowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

11 small

Tą pyszną roladę zaniosłyśmy na spotkanie lubelskich blogerów kulinarnych i chyba smakowała, bo nie został ani okruszek ;) 

Inspiracją na ciasto był przepis z Kuchni Lidla.

 

Rolada


4 jajka

60 g cukru

30 g mąki pszennej

15 g przyprawy do pierników

10 g kakao

Nadzienie

skórka starta z jednej pomarańczy

200 g czekolady gorzkiej

400 ml śmietanki 30%

3 łyżki rodzynek (najlepiej dużych, jasnych, pokrojonych na drobno)

2 płaskie łyżeczki żelatyny
Polewa
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej

120 ml śmietanki 30%

2 łyżki płatków migdałowych

wiśnie kandyzowane- kilka sztuk

Dodatkowo

3-4 łyżki marmolady pomarańczowej

 

Wykonanie

1. Jajka z cukrem ubić do „białości”. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, kakao i przyprawę do pierników, wymieszać ręcznie. Rozsmarować w blaszce o wymiarach 42×37, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 165 stopniach (termoobieg) przez 10-14 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

2. Śmietankę podgrzać, prawie do zagotowania, zestawić z ognia, wsypać połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić na 2 minuty a następnie wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Dodać startą skórkę z pomarańczy i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

3. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody, lekko ostudzić. Masę czekoladową wyjąć z lodówki, ubijać przez 3-4 minuty mikserem na szybkich obrotach. Dodać rodzynki. Wmieszać 2-3 łyżki masy do żelatyny, a następnie tą mieszankę dodać stopniowo do reszty masy, energicznie mieszając. Tak przygotowane nadzienie wstawić na kilka minut do lodówki. 

4. Przy jednym z brzegów rozłożyć marmoladę (tak aby utworzyła „wałeczek”- nie rozsmarowujemy). Następnie nałożyć dwie trzecie masy na 3/4 biszkoptu zaczynając od brzegu z marmoladą. Zawinąć za pomocą pergaminu w roladę. Pozostałą częścią masy posmarować wierzch rolady i włożyć do lodówki.

5. Śmietankę i czekoladę umieścić w misce metalowej lub szklanej w kąpieli wodnej, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić na kilka minut, aby leciutko zaczęła tężeć. Wyjąć roladę z lodówki, polać polewą, posypać płatkami migdałowymi i ozdobić wisienkami.

Print Friendly
,,
8 comments on “Rolada pomarańczowo- czekoladowa
  1. Wspaniała!!!
    I bez tej wszechobecnej masy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone-nie rozumiem zupełnie tej mody.
    Przepis już czeka na zrobienie w najbliższym czasie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×