Kukułka – wykwintny sernik z Guinnessem i whiskey

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jak wiecie jest nas trzy…trzy siostry, które mają różne pomysły i wizje…. wczoraj zrobiłyśmy burzę mózgów ;) i oto, co z niej wynikło….autorska sernikowo-śmietankowa rewelacja!! Kukułka jest cukierkiem, znanym chyba każdemu, cukierkiem z lat dziecinnych, który smakował tym lepiej im dłużej się go jadło…ujawniał wtedy cały swój smak i aromat. Bardzo chciałyśmy odtworzyć ten smakowity przysmak.

Dzisiaj przeszedł pierwsze testy organoleptyczne i….jesteśmy wielce ukontentowane :P Ciemny, czekoladowy, kruchy biszkopt, masa serowo- guinessowa w formie musu, czekoladowa pomada z dodatkiem guinessa i whiskey…. tak…tak…. to smakuje tak dobrze, jak brzmi opis;)

Musicie spróbować!

 Produkt dostępny tylko w naszej cukierni SWEET BAKER

Print Friendly
,,,,
63 comments on “Kukułka – wykwintny sernik z Guinnessem i whiskey
  1. No to ja dodam od siebie. Zrobiłam ciasto według waszego przepisu (tylko biszkopt ze swojego, bez proszku do pieczenia).

    I jest problem z karmelem. Gotowałam go 30 minut i ani trochę nie chciał zgęstnieć. Studzę go już prawie godzinę i trochę zgęstniał, ale zdecydowanie za mało żeby utrzymać się jako polewa. Nie chciała się też w nim rozpuścić czekolada, myślę że trzeba by ją było dodać przed whisky i krótko po zestawieniu z gazu.

    Zamiast tego są takie niteczki jakby, które po ostygnięciu krzepną warstwą na powierzchni karmelu. Jednym słowem do kitu zwłaszcza że ani guiness ani whisky nie są tanie.

    Jeśli w ciągu pół godziny coś się nie zmieni, podam ten karmel jako sos do polania już po nałożeniu na talerzyki.

    • karmel po zrobieniu nie był zbyt zgęsty, ale nabrał odpowiedniej konsystencji po dodaniu czekolady. Dodanie czekolady do zbyt gorącego karmelu nie jest zbyt dobrym pomysłem ponieważ czekolada zwarzy się. Trzeba go lekko ostudzić. Pozdrawiamy

  2. Szanowni Czytelnicy, pojawiło się wiele wpisów odnośnie naszej Kukułki. Jeden z naszych odbiorców napisał, że mu/jej nie wyszła. Wobec tego postanowiłyśmy zrobić ją jeszcze raz, aby upewnić się, że nasz przepis jest prawidłowy. Proszę nam wierzyć, że ciasto wyszło znakomite. Trzeba jednak trzymać się ściśle przepisu i postępować według naszych wskazówek. Pozdrawiamy serdecznie w nowym roku.

  3. nie wierze w te cudowne przepisy!!starałam się zrobić wedle przepisu całkowita klapa!!uwielbiam piec i gotować ,ale….z przepisów sprawdzonych wtedy dodaję od siebie te nutkę…smaku

  4. Śliczny ! Jednak zabrakło mi opisu, jak takie cudo poskładać. Wygląda, jakby był zrobiony z kilku warstw.Czy możecie coś o tym napisać ?

  5. Hmm, a ten biszkopt jest podzielony i przekładany masą? Bo tak widzę ze zdjęć, ale nic nie napisane w tym temacie. Na pewno będzie zrobiony.

  6. wygląda apetycznie , ale mam prośbę może ktoś wie jak połączyć masę serowa z biszkoptem , bo tego w przepisie nie ma.

  7. Witam,
    wygląda na bardzo wysoki ale chyba nie z tej ilości składników: biszkopt , masa i polewa to będzie 1/3 z tego co na zdjęciu. Tak czy sie mylę? Pytam, bo chciałabym go upiec ale ma być taki jak na zdjęciu a nie jakieś 3 cm ciasto….

    • witamy, pisałyśmy w opisie ciasta, że wykonałyśmy w 17 cm tortownicy. Można podwoić ilość składników masy i upiec dwa biszkopty jeśli chce Pani zrobić większe ciasto. My zrobiłyśmy mniejsze, ponieważ lubimy, gdy ciasto idzie całe „na raz” i nie musimy go przechowywać ;)

  8. Z opisu wynika, że pieczemy sam biszkopt czekoladowy, masę robimy później, a na sam koniec ciasto polewamy karmelem… na zdjęciu natomiast widać, że masa serowa jest pomiędzy nieregularnymi kawałkami ciemnego ciasta. Proszę o uzupełnienie przepisu,bo brakuje w nim kolejnych czynności przygotowania całego ciasta. Same informacje na temat przygotowania poszczególnych składników laikowi nie wystarczą:(

  9. Hm..tylko nie wiem czy na spód z biszkopta nakładamy masę serową bo na zdjęciu jakoś to tak pomieszane ( w środku)?????? Niezbyt dokładny opis. buuuuuuuuu

    • pomieszane? przecież wyraźnie widać ze są 3 blaty i masa serowa nałozona na nie, Panie powinny sobie przeczytac 2 razy przepis zanim napisza komentarz ze czegos nie rozumieja, zwlaszcza jak biszkopt przełożyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×