Amerykańskie kokosowo- pomarańczowe makaroniki/ American coconut &orange macarons

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pieczenia tych makaroników uczyłyśmy się ostatnio na kursie z Joy Ludwig- McNutt. W smaku są mocno kokosowe, a my dodatkowo wzbogaciłyśmy je o skórkę pomarańczową, która niesamowicie podkreśla smak kokosa. Spróbujcie sami, tylko trzymajcie się miar :D

 american coconut macarons 2 small

Składniki

115 g masła

150 g cukru, drobny kryształ

2 duże jajka

170 g drobnych wiórek kokosowych

skórka otarta z 1 pomarańczy

 

Wykonanie

1. W małym rondlu rozpuścić masło z cukrem (trzymać na ogniu, aż masło się rozpuści lub mieszanina osiągnie 65 stopni).

2. Zdjąć z ognia, wmieszać po kolei jajka. Następnie dodać kokos i skórkę z pomarańczy, wymieszać i wrócić na ogień. Podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż masa będzie odstawała od ścianek. Zdjąć z ognia i trzymać w temperaturze pokojowej lub lodówce przez co najmniej 30 minut.

3. Przy pomocy łyżeczki nabierać porcje i formować kopczyki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 12-15 minut w 200 stopniach. Radzimy nie spuszczać ich z oka, żeby się nie przypaliły. Mają się jedynie lekko zbrązowić. Zaczekać kilka minut, zanim zdejmiemy je z blachy. Po ostudzeniu można polać rozpuszczoną mleczną lub gorzką czekoladą.

Print Friendly
,
One comment on “Amerykańskie kokosowo- pomarańczowe makaroniki/ American coconut &orange macarons

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×