Ciasteczka kajmakowe/ Toffee cookies

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ciasteczka te odnalazłyśmy w internecie i wydały nam się godne wykonania. Od siebie dodałyśmy masę serkową i krokant orzechowy. Mniam !

 Tofiki small

Składniki

70 g masła

1/2 szklanki gotowej masy kajmakowej

1/4 szklanki cukru

1 3/4 szklanki mąki pszennej

1 jajko

szczypta soli

1/4 łyżeczki sody

 

Masa serkowa

100 g serka kremowego

100 g masła, miękkiego

50 g cukru pudru

esencja waniliowa lub kropla aromatu waniliowego

 

Krokant orzechowy

5 łyżek cukru kryształu

4 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich

 

Wykonanie

1. Masło utrzeć z masą kajmakową i cukrem. Następnie dodać jajko i mąkę wymieszaną z sodą i solą.

2. Blaszkę nasmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać niewielkie porcje ciasta (lub wykładać łyżeczką) w większej odległości od siebie, ponieważ urosną. Piec w 180 stopniach przez 12-15 minut. Zdjąć z blachy i ostudzić.

3. Masło utrzeć wraz z serkiem. Gdy będą dobrze połączone, stopniowo wsypywać cukier puder i esencję waniliową, ciągle mieszając. Przełożyć do szprycy i ozdabiać ciasteczka.

4. Cukier wsypać na patelnię lub do rondla, rozpuścić, bez mieszania. Gdy cały cukier się stopi, zdjąć z ognia, wsypać orzechy, energicznie wymieszać i wylać na papier do pieczenia. Gdy ostygnie (uwaga! bardzo gorące) karmel połamać na kawałki i zemleć w malakserze lub utrzeć wałkiem lub tłuczkiem na drobne kawałeczki. Posypywać wierzch ciasteczek.

 

inspiracja: https://www.winiary.pl/przepis.aspx/93549/kajmakowe-ciasteczka

zBLOGowani.pl

Print Friendly
,
2 comments on “Ciasteczka kajmakowe/ Toffee cookies

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×