Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Najlepszy pasztet z przepisu naszej mamy <3  Pasztetów, jak i serdelków z hipermarketów nie dotykamy, ale ten domowy jest po prostu pyszny!
Koniecznie spróbujcie naszych innych pasztetów

Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy small

Składniki:

1 kurczak lub kura (ok 1,5-2kg)

0,8kg podgardla lub boczku

0,5kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej

1 marchew

1 pietruszka

plaster selera

kilka ziaren ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

2 duże cebule

3 jajka

1/2 szkl kaszy manny

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

olej do podsmażenia

 

Wykonanie:

1. Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oleju, na patelni. 2 duże cebule pokroić na ćwiartki, podsmażyć.

2. Ugotować mięso i warzywa do miękkości.

3. Ugotowane mięso, warzywa, podsmażoną wątróbkę, podsmażoną cebulę przekręcić przez maszynkę (najlepiej na sitku do mielenia maku).

4. Do powstałej masy dodać 3 całe jajka, 1/2szkl kaszy manny, gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników (najlepiej ręcznie). Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wywaru z gotowanego mięsa i ponownie wymieszać.

5. Masę mięsną wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Piec ok 60-80 min w temperaturze 170 stopni C.

 

 

zBLOGowani.pl

Print Friendly
,
4 comments on “Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×