Peanut Butter Cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Natrafiłyśmy na tę masę w książce przeglądanej wczoraj w Tesco! Wydała nam się świetna, dlatego dziś zrobiłyśmy wypiek dla weekendowych gości:) Zachęcamy do wypróbowania, to ciasto jest wyjątkowe! Przy wykonywaniu inspirowałyśmy się również 
http://allrecipes.com/Recipe/Fluffy-Peanut-Butter-Frosting/detail.aspx

Ciasto jest z rodzaju słodkich, ciężkich i maślanych, tak jak na to wskazuje przepis. Dla osób dbających o linie polecamy inne nasze przepisy lub…. jabłko ;) Pozdrawiamy serdecznie :* 

W lżejszej wersji tego wypieku można zastąpić tradycyjne masło serkiem kremowym lub mascarpone w proporcji 230 g serka i 113 g masła orzechowego. 

Peanut butter cake small

 

Biszkopt:

6 jajek

6 łyżek mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

12 łyżek cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

1. Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy dalej.

2. Dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy.

3. Pieczemy w formie 21 cm, 35-45 min w 180C.

 

Masa do przełożenia:

1  masło lub 1/2 kostki masła 82%,  nie margaryna, nie masło roślinne,

*( wtedy masa będzie mniej ciężka, maślana lecz bardziej słona, gdy użyjemy solonego masła orzechowego z orzeszków ziemnych  )

szklanka masła orzechowego z orzeszków ziemnych ( w sklepach można znaleźć taka masę niesoloną )

szklanka cukru pudru – 170g

2 łyżki mleka

łyżka serka typu creme cheese

 

Wykonanie masy:

1.Masło i masło orzechowe miksujemy na gładki krem. Stopniowo dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie zbyt gęsta do mixowania dodajemy kremowy serek i mleko. Miksujemy na gładki, puszysty krem.

2.Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć 1/3 masy. Następnie położyć kolejny blat, nasączyć i posmarować masą i przykryć ostatnim blatem, który też należy nasączyć. Wierzch i boki posmarować masą. Można posypać siekanymi orzechami ziemnymi i polać roztopioną czekoladą.

 

*poncz:

1/2 szklanki przegotowanej wody

3 łyżki cukru

pół szklanki soku z cytryny/pomarańczy

 

zBLOGowani.pl

Print Friendly
,
62 comments on “Peanut Butter Cake
  1. uwielbiam słodycze :) torty, bezy itp więc dzisiaj zrobiłam wg podanego przepisu i… wstrętne! tłusty, mdły ulepek! poszło do kosza :( fuj! pieke od wielu lat, bardzo dużo, także na zamówienie znajomych, mam spore doświadczenie powiem jedno: łaczenie masła z masłem orzechowym gwarantuje z góry porażkę. To jest przepis na pawia a nie na smaczna masę. Masło orzechowe z serkiem mascarpone 50/50, ciasto nasączone likierem o kwaskowatej nucie: limetkowy, liczi, żurawina. Polecam

    • bardzo się cieszymy, i uprzedzamy,że jest to dosyć ciężkie ciasto:) ew, można zmienić proporcje, mniej masła na rzecz serka kremowego:) powinno być extra!

    • można spróbować, dozując jednak proporcje tak, aby masa nie wyszła zbyt rzadka, bo nie będzie się nadawała do przełożenia :)

      pozdrawiamy

    • Nie rozumie takich komentarzy Meg, nie przypadło Ci do gustu? to nie rób, masło orzechowe z dodatkiem masła, cukru i serka kremowego wychodzi pyszne i lekko słone, nie wszystko musi być odtłuszczone i fit, niestety ludzi z prostym podniebiem nie zachwyci, bo ich nic nie zachwyca.

      • znawczyni przemówiła! a kim są ludzie „z prostym podniebieniem”? to jakiś motłoch z którego wypadłaś? są gusta i guściki :) mnie ta masa wg podanego przepisu też nie smakuje absolutnie, jest mdło-słona, niesmaczna jak dla mnie,dla moch kumpelek też! forum służy do wygłaszania opinii, także negatywnych i nie ma co sie obruszać

      • ta Pani również wyraziła swoją opinię, więc proszę się nie obruszać ;) pozdrawiamy serdecznie i dziękujemy za opinię

      • Motłoch własnie pisze takie komentarze jak Ty LUBINKA, bo poczuł się urażony, a komentarz był do kogos innego. Pozdrawiam i mniej jadu, nie każdemu wyjdzie taka masa dobra zwłaszcza jak z góry zakłada ze juz mu nie będzie smakowało, o tym był komentarz, zeby nie krytykowac jak sie nie spróbowało.
        Ps. Moim kumpelom smakowało.

  2. jak czytam wasze komentarze drogie panie to się zastanawiam czy nie jesteście trochę przygłupie. co dwa posty te same pytania. czy nie umiecie czytać ze zrozumieniem?

  3. Chcialam prosić o dokładniejszy opis wykonania, tzn. czy ciasto jest normalnie podzielone na 2 lub 3 blaty i przełożone kremem /bo wygląda trochę inaczej niż ciasta w ten sposob przełożone/

    • Tak, nasz biszkopt leciutko opadł, dlatego po przekrojeniu na 3 części, tę opadniętą włożyłyśmy w środek i uzupełniłyśmy kremem, dzięki temu całe ciasto wyszło bardzo równo;)

  4. Ciasto wygląda super! Ale mam pytanie… po upieczeniu biszkopta i zrobieniu masy co robię dalej? Przekrawam biszkopt? Jeśli tak, to na ile części? Nie wiadomo czy robi się to warstwami, czy jest tylko jedna…

    • Tak, naturalnie przekrawamy wystudzony biszkopt, na 3 części, każdą część biszkoptu nasączamy ponczem i smarujemy kremem.My dodatkowo posmarowałyśmy całe ciasto( boki i górę) kremem, i posypałyśmy orzeszkami i polałyśmy odrobiną czekolady.

      • Dziękuję za odpowiedź, teraz już wszystko wiem :) a że jestem w ciąży jakoś bardziej mam ochotę na słodkości. Ciasto będzie wypróbowane przed świętami… ;)

    • 3 warstwy, nasz biszkopt leciutko opadł, więc po przekrojeniu, jedna warstwa była „niedoskonała” dlatego weszła w środek tortu i została uzupełniona kremem. Dzięki temu ciasto wyszło ładne.

  5. Czy to znaczy że ta masa jest słona? Bo masło orzechowe jest słone i wykonane jest z orzeszków ziemnych. Może miałaś na myśli jakąś nutelle czy coś podobnego ale wtedy to tez nie za bardzo orzechowe jest, bo w nutelli i podobnych produktach orzechów jest 15-20%

  6. zrobilam.. jeszcze nie jadlam.. ale biszkopt mi nie wyrosl i masa zdecydowania za bardzo maslana jak na moj gust. ZObaczymy, czy bedzie dobry :)

  7. Dlaczego brak wykonczenia tego przepisu? po zdjeciu widze ze nie jest to biszkopt przekładany tylko biszkopt w kawałkach, a pomiedzy wypelniony masa kremowa. Proszę o wpis czy mam racje.

    • dokładnie tak. Biszkopt przekrojony na 3 części, z czego górna część nie była „doskonała” więc poszła w środek ciasta i została dopełniona kremem. Stąd dysonans wizualny:)

  8. Siostry! Wasz blog jest wspaniały; ) przepiękne zdjęcia-Gratuluję. Jeśli to ciasto smakuje tak samo jak pięknie wygląda to można poczuć się jak w niebie. Ciesze się, że mogłam Was wczoraj poznać.mam nadzieje że następnym razem będziemy mogły więcej porozmawiać. Idę się zajadac kawaleczkiem Waszego makowca który mi pozostał.pozdrowienia z kuchni marlenity; )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×