Opiekane ziemniaki/ Baked potatoes

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pyszne, aromatyczne ziemniaki, które przygotowuje się naprawdę szybko, zwłaszcza jeśli ugotujemy je w mundurkach nieco wcześniej. Są świetną propozycją, gdy podejmujemy gości, gdyż możemy je przygotować wstępnie nawet poprzedniego dnia, szczelnie zakryć folią i upiec zaraz przed podaniem. 

 Opiekane ziemniaki

Składniki

1.5 kg średniej wielkości ziemniaków

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki posiekanej pietruszki (może być mrożona)

szczypta chilli

1 łyżka ziół prowansalskich

ok. 1/3 łyżeczki soli

3 łyżki masła

 

Wykonanie

1. Ziemniaki dokładnie umyć za pomocą szczoteczki, nakłuć wykałaczką i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.

2. Masło rozpuścić i wymieszać z czosnkiem, solą, chilli, ziołami prowansalskimi i pietruszką.

3. Ziemniaki przekroić wzdłuż i każdą z połówek na 4 części, umieścić w misce i wymieszać z masłem ziołowym, tak aby każda cząstka była dobrze pokryta. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w 200 stopniach przez 20-25 minut. W połowie pieczenia, przemieszać ziemniaki, tak aby obrócić je na drugą stronę.

Print Friendly
One comment on “Opiekane ziemniaki/ Baked potatoes

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×