Tort Medovik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Wygląd tego toru pociągał nas już od kilku dobrych miesięcy. Ten popularny w Rosji wypiek podbił nasze serca. Wiedziałyśmy, że będzie to pracochłonne zderzenie z przepisem, ale było warto!

Ciasto można porównać do naszego Miodownika lub Stefanki, choć masa do przełożenia jest śmietanowa, a nie maślana (choć myślę,że maślana spisałaby się równie dobrze)

Medovik small

Ciasto:

6 jajek

200g cukru

80g miodu

110g rozpuszczonego masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

800-1000g mąki

Masa:

500ml śmietanki 30%

400 ml kwaśnej śmietany (12%)

2 łyżeczki  ekstraktu waniliowego

1/4 szklanki cukru pudru

100 g posiekanych orzechów (my uprażyłyśmy wcześniej, co wydobyło z orzechów niesamowity zapach)

płynny miód do polania

Wykonanie:

Ciasto:

1. Jajka miksujemy z cukrem, do momentu potrojenia objętości.

2. Dodajemy rozpuszczone (nie gorące) masło i miód. Miksujemy w kąpieli wodnej. Gdy masa stanie się ciepła, dodajemy mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. W zależności od rodzaju mąki, jej ilość może się wahać od 800g do nawet kilograma. Gdy ciasto uzyska zwięzłą konsystencję i będzie już nadawało się do zagniecenia, formujemy z niego kulę, wrapujemy folią i pozwalamy odpocząć ok 30 min.

3. Dzielimy ciasto na 8-10 równych porcji. Każdą porcję umieszczamy kolejno na podsypanej mąką powierzchni, rozwałkowujemy na cienki arkusz (ok 0,5cm). W zależności od kształtu tortu, jaki chcemy uzyskać przykładamy np duży okrągły talerz do odrysowania, lub ścinamy boki w kwadrat lub prostokąt. My wybrałyśmy spód od dużej tortownicy do odrysowania.

4. Czynność powtarzamy ze wszystkimi kawałkami ciasta. Pieczemy w wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 st C, do uzyskania złotego koloru. (Uwaga! ciasto piecze się bardzo szybko, lepiej mieć je na oku)

Masa:

Ubijamy śmietankę 30% z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy ekstrakt waniliowy. Powoli dodajemy kwaśną śmietanę i mixujemy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.

Wykończenie:

1. Jeden arkusz upieczonego ciasta układamy na paterze, smarujemy masą śmietanową (kilka łyżek masy). Posypujemy siekanymi orzechami i polewamy niewielką ilością miodu.  Nakrywamy kolejną warstwą ciasta i powtarzamy czynność ze wszystkimi arkuszami upieczonego ciasta. Złożony tort smarujemy masą po bokach i na górze. Boki tortu obsypujemy upieczonym pokruszonym ciastem (jeśli zostało), a górę wysypujemy resztą orzechów oraz polewamy miodem.

Tort najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy już ciasto zmięknie od dodatków.

Smacznego!

zBLOGowani.pl

Print Friendly
,
31 comments on “Tort Medovik
  1. Placek jak placek,jadłam lepsze.Jako jedyny przetrwał swięta i jeszcze jest:( Upiekłam 9 placków, ale masy starczyło zaledwie na 5. Ostatecznie zużyłam 1 litr smietany kremówki i tyle samo kwaśnej.Orzechów koło 30 dk.Nie polecam.

  2. Hm…
    Marcinek, Michałek, tort czeski, tort rumuński, tort zimowy, Marlenka (czeska lub ormiańska), miodownik, no i tu u Was medovik (czyli po naszemu właśnie miodownik:)

    To nieco inne wersje tego samego rodzaju wypieku, popiularnego w krajach słowiańskich. Bardzo smacznego wypieku, a jakże! :)

  3. Cudowny przepis! :) mam pytanie, czy to ciasto do tortu piecze sie na papierze do wypieków- czy jak? oczywiscie pewnie w tortownicy? i, drugie pytanie ile mniej wiecej pieczesz takie cienkie ciasto?

    • tak my pieczemy takie ciasto na papierze (już wcześniej wycinamy odpowiednią formę, np od talerza) i pieczemy ok 10 min w temp 180 stopni:) ale można krócej, jeśli chcemy jaśniejsze ciasto. A jeśli chcemy ciemnieszy, złoty kolor to chwilkę dłużej, wszystko zależy też od grubości rozwałkowania ciasta:)

  4. HAHA 13 wpisów z czego 9 to reklama innych blogów kulinarnych
    poza tym wydaje mi się ( nie jestem cukiernikiem to po przepisie nie umiem tego stwierdzić) że jadłem podobne ciasto przez ostatnie 40 lat kilkadziesiąt razy (jeśli nie kilkaset) – na kresach wschodnich było i jest dosyć popularne chociaż dosyć pracochłonne
    lubię też wersję kremu na twarożku homogenizowanym

    • Nie nasączałyśmy już ciasta, ponieważ ono absorbuje wilgoć z masy śmietanowej i miodku, które się nakłada na każdy płat ciasta:) Trzeba jednak cierpliwie odczekać przynajmniej jeden dzień,żeby ciasto nabrało wilgoci:)

      • o przepraszamy, wkradł się błąd, ale w przygotowaniu ciasta jest już słownie kilogram:) 800g do kilograma mąki w zależności od zwięzłości ciasta jaką uzyskamy

Odpowiedz na „AnonimAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×