Domowa wędlina

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś podajemy przepis naszej mamy na domowe wędliny- schab, boczek i karczek. Takim samym procesom poddajemy te trzy rodzaje mięsa, więc przepis znajdziecie w jednym wpisie. Takie wędliny to wspaniała alternatywa do wyrobów sklepowych- 100% mięsa w mięsie ;)

 

Z racji dużej ilości odsłon tego przepisu, prosimy uprzejmie o konstruktywne opinie, nawet negatywne. To przepis, który jest z nami wiele lat. Rozumiemy, że Państwo macie swoje sposoby. Chętnie o nich przeczytamy. Prosimy jedynie o niewyładowywanie swoich frustracji i nie spamowanie naszego bloga. Użycie przycisku Capslock i wielokrotnych wykrzykników jest naprawdę zbędne ;)

 Prawdziwa domowa wędlina small

Składniki (na wszystkie 3 rodzaje)

1.5 kg schabu

1.5 kg karczku

1.5 kg boczku

 

Marynata

10 l wody

700-800 g soli zwykłej kuchennej

5 ząbków czosnku, pokrojonego

10 ziaren ziela angielskiego

5 liści laurowych

szczypta suszonego tymianku

szczypta suszonego oregano

szczypta suszonego majeranku

kilka ziaren jałowca

 

Wykonanie

1. Wodę z solą wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, tymianek, majeranek i jałowiec. W tym roztworze umieścić wszystkie trzy rodzaje wieprzowiny i trzymać od 4 do 8 dni. Codziennie należy obracać mięso tak, aby te, które są na dole znalazły się na górze.

2. Po kilku dniach mięso należy osączyć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do rękawa foliowego i piec w 180 stopniach od 60- 80 minut. ( można sprawdzić wykałaczką, czy mięso jest już miękkie)

Prawdziwa domowa wędlina Schab small

Prawdziwa domowa wędlina Karczek small

Prawdziwa domowa wędlina Boczek small

Print Friendly
,
59 comments on “Domowa wędlina
  1. Mam jedną uwagę!!! Kupujcie zawsze świeże mięso w sprawdzonych sklepach, bo ja niejednokrotnie spotkałam się z tym, że np. w supermarketach jest ono już peklowane w soli i dlatego wędlina wychodzi b. słona.

  2. Niestety ale schab wyszedł strasznie słony i strasznie suchy. Nie wspomnę ze kolor ze zdjęcia ma się nijak do rzeczywistości. Szkoda kawał mięsa zmarnowałam.

    • Kupuj zawsze świeże mięso w sprawdzonych sklepach, bo ja niejednokrotnie spotkałam się z tym, że np. w supermarketach jest ono już peklowane w soli i dlatego wędlina wychodzi b. słona i niesmaczna.

  3. No tak, mój schab też był za słony ale to tylko kwestia ilości soli, za to jaki był mięciutki i (o dziwo!) soczysty! A zawsze wychodził mi suchy jak wiór. Ten przepis to moje odkrycie roku. Zaraz robię następne wędliny. Dziękuję bardzo! Anka

  4. Witam,

    Dziwne stało się dla mnie to że po wskazówkach opisanych powyżej wędlina wyszła nielitościwie słona i nie zdatna do konsumpcji. 700 g soli zrobiło mięsną bryłę soli. Co poszło nie tak ???

    • Jakiej soli Pan/Pani użył/a? Peklowej czy zwykłej jodowanej? Jak długo było mięso w zalewie? 700g soli jodowanej jest na 10 litrów wody. Mamy informacje zwrotna od użytkowników, że z podanych proporcji wychodzi dobra wędlina.

      • Sól zwykła kuchenna. Wędlina marynowała się 4 dni. Ale wszystko odratowane po zaparzeniu w nie osolonej wodzie. Pozdrawiam

  5. w przepisie pisze trzymać od 4 do 8 dni – a jaki jest optymalny czas trzymania mięsa w zalewie? Ile wy zazwyczaj trzymacie? Czy im dłuzej się trzyma mięso w zalewie tym będzie bardziej czuć przyprawy po upieczeniu, będzie bardziej kruche?

    • Im dłużej trzymamy, tym więcej soli naciągnie, a jeśli ktoś lubi mniej słone, to 4 dni wystarczą na marynowanie:)

      • szczerze to my rzadko używamy, ale po konsultacji z mamą, wiemy, że czasem zmniejsza ilość soli do 600 g i dodaje 20 g soli peklowej. Ale nie jesteśmy ekspertami w dziedzinie soli peklowej ;)

  6. spadłyście mi Panie z nieba z tym przepisem:) Już od dłuższego czasu zastanawiałam się, co dobrego zrobić na BN a admiratorką sklepowych wędlin to ja nie jestem. Jutro lecę po schab i boczek i robię wielką próbę:)) Proszę o trzymanie kciuków. Pozdrawiam:)

      • Wędliny wyszły przednie, nie spodziewałam się takiego efektu:) Męża od lodówki musiałam odciągać siłą a to kawał chłopa. Teraz kończy macerować się świąteczna porcja mięsa a ja wypróbuję przepis na domowy chrzan. Uszanowanie dla Rodzicielki za takie wspaniałe przepisy:)
        Wesołych Świat dla wszystkich!!:)

      • Mogłybyśmy ucałować Was za ten wpis ;) cieszymy się, że wędliny pyszne, a czytelnicy rozumni i zdolni w kuchni. Wesołych świąt :*

  7. wedliny nie preentują się zbytnio apetyczne, zwlaszcza te szare czesci a w okolo piekna czerwień. problem polega w peklowaniu – zmienilibym sposob peklowania tak aby zapeklowana byla cala wedlina w jednym kolorze, poza tym pieczenie uprzednio zapeklowanej wedliny w temp 180 stopni to strata soczystosci miesa, wysarczy spokojnie 100-120stopni i czas uzalezniony od grubosci i wielkosci kawalka miesa

    • dziękujemy za podpowiedzi, następnym razem spróbujemy twoich wskazań:) ten przepis już od lat stosujemy i spełnia nasze wymagania:) pozdrawiamy

    • Dzięki,fajny przepis,lubię wędliny długo dojrzewajace nawet te ze sklepu,ta porcja z 1 kg jest chyba malutka ? jeśli chciałabym użyć np.1,5 kg schabu to jak się wtedy ma ilość pozostałych składników.Będę wdzięczna za podpowiedż.Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×