Ciasto śliwkowo-piernikowo-waniliowe/ Plum gingerbread vanilla cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jesteśmy już w nastroju świątecznym (uwielbiamy święta, więc co roku zaczynamy się wczuwać w klimat bardzo wcześnie ) i staramy się wymyślać smakołyki, które swoim charakterem wpisują się w bożonarodzeniowe klimaty. Dziś proponujemy przeciwwagę dla piernika. Bardzo lubimy pierniki, jednak nie zawsze mamy ochotę na to dosyć ciężkie ciasto, dlatego tym razem upiekłyśmy biszkopt o aromacie korzennym, przekładany masą z suszonych śliwek i delikatnym śmietanowo-waniliowym kremem. Ponieważ jest to całkowicie nasz wymysł, obawiałyśmy się efektu końcowego. Bez potrzeby…to co w naszych głowach jawiło się jako poezja okazało się być rzeczywistością ;) A tak na poważnie, dzisiejsze ciasto jest wyśmienite- nuty piernikowe, dymno-śliwkowe i delikatna bita śmietana- idealna propozycja na bożonarodzeniowy stół. 

 ciasto piernikowo śliwkowe small

Podajemy proporcje na blachę prostokątną 34×23 cm. Porcja dla 25-30 osób.

 

Składniki na biszkopt

10 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

1 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu

4-5 łyżeczek przyprawy do pierników

 

Składniki na masę śliwkową

500 g suszonych śliwek

500 ml wody

3 łyżki cukru

5 łyżek nalewki śliwkowej ( brandy, koniak)- można ominąć

1/2 łyżeczki cynamonu

4 łyżeczki żelatyny *

 

Składniki na krem waniliowy

900 ml śmietany 30%

200 g serka kremowego (cream cheese -tu znajdziecie o jaki serek chodzi 
http://cookinggoodlooking.blog.pl/category/goodlooking/reviews/
)

5 łyżek cukru pudru (można więcej-kwestia gustu)

2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każdy)

5 łyżeczek żelatyny

Poncz

5 łyżek nalewki śliwkowej ( brandy, koniaku lub więcej soku z cytryny)

200 ml przegotowanej wody

sok z 1/4 cytryny

 

Przygotowanie

1. Namoczyć śliwki w 500 ml wody- na kilka godzin, a najlepiej na noc. Gdy śliwki wchłoną większość wody dodać cukier i cynamon i postawić na małym ogniu. Podgrzewać przez około 20-30 minut, aż zaczną się rozpadać. Zestawić z ognia, lekko ostudzić i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do śliwek i starannie wymieszać. Odstawić do zupełnego wystudzenia i następnie wstawić do lodówki.

2.Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Mąki wymieszać i przesiać przez sitko. Żółtka wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i octem, aż powstanie puszysta masa. Wlać masę żółtkową do białek, delikatnie wymieszać , wsypując partiami mąkę. Należy mieszać wolno, aby piana nie opadła. Blachę posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt piec przez 40-45 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy wykałaczka wbita w biszkopt wychodzi sucha. Jeśli tak, biszkopt jest gotowy. Wystudzić.

3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Serek wymieszać z 2-3 łyżkami ubitej śmietany i następnie dodać do pozostałej masy mieszając za pomocą miksera. Żelatynę rozpuścić w około 60 ml wody, ostudzić lekko. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki kremu, wymieszać. Jeśli żelatyna zacznie tężeć w kontakcie ze śmietaną wstawić na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej lub naczynia z ciepłą wodą. Tak zahartowaną żelatynę wymieszać z resztą bitej śmietany. ** Masę wstawić do lodówki.

4. Blaty przekroić na 2 części. Pierwszy blat nasączyć ponczem, posmarować lekko tężejącą masą śliwkową i połową masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i posmarować pozostałym kremem śmietanowym. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin lub całą noc. ***

 

 

*my dałyśmy 3 i było nieco trudno kroić

** takie postępowanie uchroni nas przed powstaniem tzw przez nas „frędzli” w masie powstałych z żelatyny ;)

*** ciasto wydaje się być pracochłonne- ale tak naprawdę na najlepsze rzeczy warto poczekać :d

 

 

 

ŚLIWKI SUSZONE – produkt spożywczy z suszonych owoców śliwy, zaliczany do bakalii. Mogą być spożywane surowe lub przetworzone. Zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty, witamin z grupy B.

Wartość energetyczna w 100g- od 360 kcal

Śliwki suszone poprawiają apetyt, a także regulują trawienie, zapobiegając zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie rakiem jelita grubego, mają silne działanie przeczyszczające, spożycie trzech suszonych śliwek dziennie lub picie kompotu z suszu reguluje pracę układu pokarmowego.

Dzięki zawartości antyoksydantów opóźniają procesy starzenia, powstawania zmarszczek, witamina K reguluje procesy krzepnięcia krwi a witamina C uszczelnia naczynka krwionośne.


http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-sliwek

http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2012/01/wlascwiosci-lecznicze-i-zdrowotne-sliwek/

 

CYNAMON- ceniony rodzaj cynamonu otrzymuje się z cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum), który stanowi źródło błonnika, żelaza, chromu, wapnia i manganu.

Kora cynamonu ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, pomaga w okresach przeziębień,ogranicza też wzrost i rozmnażanie drożdżaków np. grzyba Candida.

Cynamon podawano, jako lekarstwo na poprawę krążenia, stosowano w higienie jamy ustnej, a także przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Ma właściwości przeciwbólowe, dlatego polecany jest przy bólach brzucha (także tych menstruacyjnych).Pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.

Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

Ze względu na zawartość chromu w korze, cynamon uważany jest za sprzyjający odchudzaniu gdyż, chrom wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy niezbędnego dla prawidłowego metabolizmu glukozy, oraz odgrywa rolę w przemianach białek i lipidów.

Jednakże nie należy przesadzać z ilością cynamonu gdyż zawiera pewne ilości szkodliwej kumaryny. Także osoby z chorobami układu pokarmowego i skłonnością do krwotoków powinny raczej unikać cynamonu.


http://www.ekologia.pl/kobieta/uroda/cynamon-to-nie-tylko-kuchenna-przyprawa-jak-jeszcze-mozna-go-wykorzystac,15809,3.html

 

 

 

Print Friendly
,
26 comments on “Ciasto śliwkowo-piernikowo-waniliowe/ Plum gingerbread vanilla cake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×